Τα «χέρια έδωσαν» η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και BioNTech για την τροποποίηση της σύμβασης για τα εμβόλια έναντι της COVID-19. Η συμφωνία προβλλέπει μείωση του αριθμού των εμβολίων που πρέπει να αγοράσει η ΕΕ και μεταθέτοντας την προθεσμία παράδοσης στο 2026.
Συγκεκριμένα, σε συμφωνία ήρθα την Παρασκευή για πρώτη φορά, σύμφωνα με το Reuters, μετά από μήνες συνομιλιών και εν μέσω πιέσεων που ασκήθηκαν στις Βρυξέλλες από τις κυβερνήσεις της ΕΕ. Στόχος ήταν η διασφάλιση της αλλαγής της σύμβασης, λόγω της παγκόσμιας υπεραφθονίας δόσεων εμβολίου COVID-19 και της χαμηλής ζήτησης για ενισχυτικά εμβόλια. Ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη καταστρέψει δόσεις.
Ειδικότερα, η τροποποιημένη σύμβαση ανταποκρίνεται στις «εξελισσόμενες ανάγκες» επεσήμανε σε δήλωσή της η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδη. Εδώ και δύο μήνες η κ. Κυριακίδη ενθάρρυνε τα κράτη μέλη της ΕΕ να αποδεχθούν την τροποποίηση της σύμβασης που διαπραγματεύτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Επιτροπή ανέφερε στην ανακοίνωσή της την Παρασκευή ότι ορισμένα κράτη μέλη αποφάσισαν να εξαιρεθούν από την τροποποιημένη συμφωνία, αρνούμενη να κατονομάσει ποιες χώρες. Οι χώρες αυτές θα συνεχίσουν να δεσμεύονται από την ισχύουσα σύμβαση, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Πηγή της Επιτροπής δήλωσε ότι οι χώρες αυτές ήταν η Πολωνία και η Ουγγαρία.
Υπενθυμίζεται ότι η αρχική σύμβαση υπογράφηκε τον Μάιο του 2021 και δέσμευε την ΕΕ να αγοράσει 900 εκατομμύρια δόσεις από την Pfizer/BioNTech, με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον 900 εκατομμύρια, μέχρι το τέλος του 2023.
Σχεδόν το 50% ή και περισσότερο από τις πρώτες 900 εκατομμύρια δόσεις από τη σύμβαση αυτή δεν έχουν ακόμη παραδοθεί, επειδή η ζήτηση μειώθηκε πέρυσι. Η ΕΕ δεν έχει ασκήσει το πρόσθετο δικαίωμα προαίρεσης. Ωστόσο, στις δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Pfizer/BioNTech δεν αποσαφηνίστηκε το μέγεθος της μείωσης των δόσεων που συμφωνήθηκε.
Ωστόσο, πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων δήλωσε στο Reuters ότι η αλλαγή της σύμβασης μειώνει κατά το ένα τρίτο περίπου τον αριθμό των δόσεων που απομένουν και τις οποίες η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να αγοράσει. Η πηγή ζήτησε ανωνυμία για να συζητήσει τις εμπιστευτικές συνομιλίες.Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να πληρώσουν ένα τέλος για κάθε ακυρωθείσα δόση, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι εταιρείες και η Επιτροπή αρνήθηκαν επίσης να σχολιάσουν το θέμα.
Στη τροποποιημένη σύμβαση διευκρινίζετται ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση σε εμβόλια προσαρμοσμένα σε νέες παραλλαγές μόλις εγκριθούν από τις ρυθμιστικές αρχές. Σε ανάρτησή της στα social media η κ. Κυριακίδου χαιρέτισε την προσαρμογή των προμηθειών των εμβολίων κατά τις εξελισσόμενες ανάγκες, προσθέτοντας χαρακτηριστικά «εξασφαλίζουμε τη συνεχή πρόσβαση σε εμβόλια τα επόμενα χρόνια, ενισχύοντας την ετοιμότητα της Ε.Ε. ως μέρος μια ισχυρής Ένωσης Υγείας».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ