Η βιοηθική, η τεχνητή γονιμοποίηση, η κρυοσυντήρηση και οι νομικοί κανονισμοί που διέπουν αυτές τις διαδικασίες αναδείχθηκαν από διακεκριμένους επιστήμονες από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην «1η Διαβαλκανική Επιστημονική Εκδήλωση Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (I.Y.A.)». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (Ε.Ε.Α.Ι.) και την Ελληνική Ένωση Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής.
Για πρώτη φορά ανακοινώθηκε στην εκδήλωση η συμπόρευση της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής με την Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής Κύπρου. Οι επιστήμονες ενώνουν τις δυνάμεις για να προτείνουν κοινά συμπεράσματα στα υπουργεία κάθε χώρας, σε μια προσπάθεια για τη βελτίωση των ρυθμίσεων που αφορούν την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και την ενδυνάμωση των χωρών αυτών στο διεθνές γίγνεσθαι.
Για την εκδήλωση ο ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Μιχάλης Κουτσιλιέρης υποστήριξε ότι «σε μια σημαντική διεπιστημονική διημερίδα στην Αλεξανδρούπολη εξετάστηκαν ιατρονομικά θέματα που αφορούν την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και έγινε συγκριτική ανάλυση των νομοθετικών πλαισίων ανάμεσα σε γειτονικές χώρες. Κατατέθηκαν προτάσεις για ανάπτυξη κοινών πολιτικών και νομοθετικών πλαισίων στις αντίστοιχες χώρες.».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής, Δρ. Εμμανουήλ Λασκαρίδης τόνισε ότι «η επιλογή της Αλεξανδρούπολης δεν είναι τυχαία, βρίσκεται σε ένα βαλκανικό τρίγωνο μεταξύ Τουρκίας και Βουλγαρίας. Θεωρήσαμε ότι θα ήταν το ιδανικό μέρος για να συνευρεθούμε με τους βαλκάνιους συναδέλφους μας και να εντοπίσουμε τους λόγους στους οποίους οφείλονται οι διαφορετικές νομικές ρυθμίσεις του ίδιου ζητήματος».
Με την σειρά του ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Πάντος, ανέφερε ότι «στόχος μας με αυτό το συνέδριο, το οποίο αποτελεί μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία καθώς πραγματοποιείται για πρώτη φορά, ήταν να ανταλλάξουμε απόψεις και προβληματισμούς, φέρνοντας πιο κοντά τις νομικές διαδικασίες με τις απαιτήσεις της κοινωνίας και να αλληλεπιδράσουμε με τα νομοθετικά πλαίσια των γειτονικών χωρών. Θέλουμε να εξετάσουμε πώς η ιατρική και η νομική επιστήμη μπορούν να συνεργαστούν αποτελεσματικά, για να ανταποκριθούν καλύτερα στις σύγχρονες προκλήσεις μιας πιο δίκαιης και ανθρωποκεντρικής κοινωνίας.»
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, συζητήθηκαν σημαντικά θέματα όπως:
- Όρια Ηλικίας – Εξετάστηκαν οι πολιτικές και πρακτικές σχετικά με τα όρια ηλικίας στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στις βαλκανικές χώρες. Διαχείριση Πολύδυμων Κυήσεων – Αναλύθηκαν οι ιατρονομικοί προβληματισμοί για τη διαχείριση των πολύδυμων κυήσεων.
- Μεταθανάτια Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή – Αναλύθηκαν τα ηθικά και νομικά ζητήματα που αφορούν αυτήν την αναπαραγωγική επιλογή.
- Διάρκεια Κρυοσυντήρησης – Συζητήθηκαν οι κανονισμοί για τη διάρκεια της κρυοσυντήρησης γενετικού υλικού.
- Η Ευθύνη της Πολιτείας στην Ενημέρωση – Αναδείχθηκε η σημασία της ενημέρωσης του κοινού για τις επιλογές και τους κινδύνους.
- Παρένθετη Μητρότητα και Ομόφυλα Ζευγάρια – Συζητήθηκαν τα δικαιώματα και οι ρυθμίσεις που αφορούν την παρένθετη μητρότητα.
- Δικαιώματα Δωρητών και Ληπτριών Γενετικού Υλικού – Εξετάστηκαν τα δικαιώματα των δωρητών και ληπτριών γενετικού υλικού και οι πρακτικές στις άλλες χώρες.
Στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκαν σημαντικά διλήμματα σχετικά με νομικά και ιατρικά θέματα που αφορούν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Ισμήνη Κριάρη ανέφερε ότι «σε διεθνές επίπεδο δεν έχει ακόμα καταστεί σαφές το πλαίσιο νομικής προστασίας του εμβρύου».