Η Φαρμακευτική Πολιτική βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. Αντικείμενο της και η πιθανότητα συμψηφισμού των οφειλών του clawback με τα ποσά που επενδύονται από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Προεκλογικές υποσχέσεις και για ενίσχυση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Στα χέρια των αρμόδιων υπουργών έχουν παραδόσει οι φορείς εκπροσώπησης της φαρμακοβιομηχανίας, την πρόταση τους για ένα μοντέλο συμψηφισμού της υπέρβασης της δαπάνης με τις επενδύσεις, που ακολουθεί το αντίστοιχο πορτογαλικό.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δ. Λιάκου με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές επιδιώκεται η ενίσχυση της αναπτυξιακής διάστασης της πολιτικής φαρμάκου μέσω του συμψηφισμού του clawback με τις δαπάνες κλινικών μελετών αλλά και παραγωγικών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά υπήρξε προβληματισμός από την πλευρά της κυβέρνησης για την εφαρμογή ενός τέτοιου μοντέλου. Όπως φέρεται να τόνισαν, μπορεί να εκληφθεί ως ευνοϊκή μεταχείριση υπέρ ενός συγκεκριμένου κλάδου. Η πορτογαλική κατεύθυνση, όμως, φέρεται να δίνει επιτρέπει την επίλυση των όποιων σχετικών ζητημάτων. «Πρόκειται για ένα έτοιμο μοντέλο, που επιτρέπει την άμεση εφαρμογή του και μάλιστα με ασφάλεια, αφού είναι παράδειγμα καλής πρακτικής», αναφέρουν στο Virus στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας.
Το θέμα συζητείται εδώ και σχεδόν 2 χρόνια στο πλαίσιο μιας διυπουργικής ομάδας, που αποτελείτο από στελέχη των Υπουργείων Υγείας, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υγείας και Παιδείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΣΦΕΕ, της ΠΕΦ, του PhRMA και της HACRO.
Πάντως, οι πληροφορίες θέλουν να συμψηφίζονται τα ποσά των επενδύσεων σε όλα τα στάδια των κλινικών μελετών. Μελέτη που είχε διεξάγει η IQVIA για τις πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλες χώρες έδειξε ότι στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου το 100% των δαπανών R&D αφαιρούνται από το clawback, που έχει «ταβάνι» τα 200 εκατ. ευρώ. Όπως είχε τονιστεί, η σύνδεση αίρει ένα σημαντικό εμπόδιο στην ανάπτυξη των εταιριών, αυξάνοντας τα έσοδα της και ωθώντας προς τα πάνω τις επενδύσεις της σε μια χώρα, ακόμη και κατά 10%.
Το ΚΥΣΟΙΠ, πάντως, ενέκρινε τις αλλαγές και τις προτεραιότητες του νέου μίγματος της φαρμακευτικής πολιτικής που προωθεί το Υπουργείο Υγείας το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου, ο οποίος και προεδρεύει στο ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π., πέραν των αλλαγών στην τιμολογιακή και αποζημιωτική πολιτική επιδιώκεται και η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μέτρων, όπως η αξιολόγηση, η διαπραγμάτευση και τα πρωτόκολλα.
Σε ό,τι αφορά τις επιβαρύνσεις, λόγος γίνεται για «δικαιότερη κατανομή των αυξημένων υποχρεωτικών επιστροφών της φαρμακοβιομηχανίας και εξορθολογισμός των επιβαρύνσεων στην εισαγωγή νέων φαρμάκων». Μάλιστα, στα πλαίσια ΚΥΣΟΙΠ έγινε και πάλι αναφορά για σταδιακή ενίσχυση των ορίων της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά σε βάθος 3ετίας (2020-2022).
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ