Απρόσμενη χαρά και ελπίδα για ζωή σε ασθενείς χαρίζουν δυο δότες μυελού των οστών, οι οποίοι βρέθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες στην χώρα μας.
Δύο εθελοντές δότες του Συλλόγου Όραμα Ελπίδα βρέθηκαν συμβατοί και θα προσφέρουν αιμοποιητικά κύτταρα σε συνανθρώπους τους.
Ένας νεαρός άνδρας από τα Χανιά θα προσφέρει ζωή σε ένα παιδί μόλις δυο ετών στο μακρινό Ιράν καθώς ο δότης είναι 100% συμβατός με τον λήπτη όπως διαπιστώθηκε μετά από εξετάσεις.
Ένας ακόμη νεαρός μόλις 19 ετών, στα πρώτα βήματα της ενήλικης ζωής του και κάνοντας το δικό του όνειρο πραγματικότητα για σπουδές, με τα αιμοποιητικά του κύτταρα θα προσφέρει σε μία νέα γυναίκα την ευκαιρία να συνεχίσει και εκείνη να κάνει όνειρα.
Πρόκειται για το 58ο συμβατό δότη του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας, ο οποίος σύλλογος από το 2012 τείνει χείρα βοηθείας στο έργο του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», στηρίζοντας τα παιδιά που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα και τις οικογένειές τους.
Η αλυσίδα αλληλεγγύης του εν λόγω συλλόγου απλώνεται και στους ενήλικες που χρειάζονται το κατάλληλο μόσχευμα μυελού των οστών για να κερδίσουν μια ευκαιρία για ζωή.
Ως άλλοι άγγελοι οι εθελοντές δότες, με μια απλή διαδικασία του ενός λεπτού και με μια μπατονέτα για τη λήψη δείγματος σιελού δίνουν ελπίδα σε ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα. Ανάμεσα σε αυτούς και σε παιδιά που πολλές φορές καταλήγουν λόγω της νόσου.
Ο σύλλογος ενισχύει τη Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, η οποία στεγάζεται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», και μέχρι σήμερα έχει επιτύχει να εγγράψει περισσότερους από 80.000 νέους εθελοντές δότες στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο.
Προϋπόθεση για να γίνει κάποιος εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο μυελού των οστών είναι να βρίσκεται στην ηλικία από 18 έως 45 ετών και να είναι υγιής. Ο υποψήφιος δότης θα πρέπει να συμπληρώσει αίτηση εγγραφής και ένα σύντομο ιατρικό ιστορικό. Τέλος, να δώσει δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σιέλου).
Το δείγμα αυτό αποστέλλεται σε εξειδικευμένο εργαστήριο για την εξέταση της ιστικής ταυτότητας και ανώνυμα, με έναν κωδικό αριθμό, καταχωρείται στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.
Σημειώνεται πως η διαδικασία λήψης από τον δότη αιμοποιητικών κυττάρων είναι παρόμοια με αυτή της λήψης αιμοπεταλίων.
Σε περίπτωση ανάγκης μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων ενεργοποιείται η διαδικασία αναζήτησης για συμβατό δότη, αρχικά στο οικογενειακό περιβάλλον.
Ωστόσο, μόνο οι τρεις από τους 10 ασθενείς θα βρουν συμβατό συγγενή δότη, για την μεγάλη πλειοψηφία, το 70% των ασθενών η αναζήτηση επεκτείνεται στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.
Η ανεύρεση συμβατού δότη με ασθενή είναι δύσκολη, γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να ενισχύεται συνεχώς ο αριθμός των εθελοντών δοτών. Ιδιαίτερα η αύξηση των Ελλήνων εθελοντών είναι απαραίτητη λόγω της κοινής γενετικής καταγωγής που αυξάνει αντίστοιχα την πιθανότητα συμβατότητας.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ