Το μισθολόγιο, η ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό και άλλα καυτά ζητήματα τέθηκαν προς συζήτηση στην συνάντηση της εκτελεστικής γραμματείας της ΟΕΝΓΕ με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. Θέματα που απασχολούν τον κλάδο αλλά και επόμενες κινήσεις του Υπουργείου βρέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου.
Κατά τη συνάντηση της 27ης Μαΐου ο Β’ αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και εκπρόσωπος του ΜΕΤΩΠΟΥ Κώστας Λιβαδάς, κατέγραψε αναλυτικά τα ζητήματα που τέθηκαν από την ΟΕΝΓΕ και οι απαντήσεις που δόθηκαν από τον υπουργό. Αιχμές αφήνονται στην ανακοίνωση του ΜΕΤΩΠΟΥ για ασαφείς απαντήσεις και την αναγκαιότητα διεκδικήσεων και κινητοποιήσεων.
Από πλευράς της ΟΕΝΓΕ, τέθηκαν ζητήματα, όπως είναι το ιατρικό μισθολόγιο, οι προσλήψεις, η μονιμοποίηση των Επικουρικών γιατρών, οι απλήρωτες εφημερίες τακτικές και πρόσθετες, το ωράριο εργασίας, η επιστροφή ανεμβολίαστου προσωπικού κ.ά. Με την σειρά του ο κ. Πλεύρης διαβεβαίωσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών θα υπάρξει συζήτηση με ρεαλιστικούς όρους για το μισθολόγιο και με δυνατότητες παράπλευρων εσόδων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμός για το τρέχον έτος, θα προκηρυχθούν 700 θέσεις γιατρών, 4000 νοσηλευτών και 910 θέσεων λοιπού προσωπικού. Προτεραιότητα θα δοθεί στις χαρακτηρισμένες άγονες περιοχές
Ο ίδιος απέκλεισε την μονιμοποίηση και την αυξημένη μοριοδότηση στους επικουρικούς γιατρούς, αλλά πρόθεση του αποτελεί η παράταση και μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Με υπουργική Απόφαση που προβλέπεται από το Νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια, όπως σημείωσε ο υπουργός θα καλυφθούν τα κενά στα Κέντρα Υγείας από ιδιώτες που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.
Όσο για τις εφημερίες δεσμεύτηκε να διερευνήσει την κωλυσιεργία στην εκταμίευση του κονδυλίου του 2ου τριμήνου, αλλά δεν έδωσε διευκρινίσεις για την καθυστέρηση της πληρωμής των πρόσθετων εφημεριών και το ωράριο εργασίας. Σχετικά με το θέμα της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών με 20% και του αφορολογήτου των προσθέτων απάντησε το απέδωσε στη γενικότερη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης και παρέπεμψε στην συζήτηση με το Υπουργείο Οικονομικών.
Αναφορικά με την ιατρική ευθύνη, ο κ. Πλεύρης υποστήριξε ότι είναι ο μόνος υπουργός Υγείας που απάλλαξε τους γιατρούς από κάθε ιατρική ευθύνη στην περίοδο της πανδημίας. Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ ο υπουργός δεν τοποθετήθηκε για τη διάταξη περί των διακομιδών από οποιαδήποτε ειδικότητα, παρά τις επισημάνεις της ένωσης περί επικινδυνότητας για τους ασθενείς και για την ιατρική ευθύνη των γιατρών. Όσο για το ανεμβολίαστο προσωπικό αναμένεται να αξιολογηθεί σε σύνδεση με τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά θα επιστρέψει έως το τέλος του χρόνου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδικευόμενοι γιατροί, σύμφωνα με τον υπουργό, θα μπορούν να δίνουν εξετάσεις ειδικότητας πριν το αγροτικό και οι τελειόφοιτοι της Ιατρικής να κάνουν ένα εξάμηνο πρακτική στα νοσοκομεία πριν το αγροτικό, όπως δρομολογείται με διάταξη.
Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι θα λειτουργήσει κεντρική πλατφόρμα ηλεκτρονικής καταγραφής της λίστας χειρουργείου και των εκτελεσμένων χειρουργείων, καθώς και πλατφόρμας καταγραφής των ραντεβού στα νοσοκομεία, ως μέτρο καταπολέμησης της καταστρατήγησης τους.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ