Καθησυχαστικά είναι τα αποτελέσματα από τη μεγαλύτερη στο είδος της έρευνα, που διερεύνησε αν τα παιδιά που γεννιούνται μετά από εξωσωματική διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο.
Η έρευνα έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό JAMA Pediatrics. Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από τις γεννήσεις παιδιών με εξωσωματική για τη χρονική περίοδο 2004-2013, που αντλήθηκαν από μια διεθνή βάση δεδομένων (Society for Assisted Reproductive Technology Clinic Outcome Reporting System).
Στη συνέχεια ανέλυσαν στοιχεία από τα αρχεία γεννήσεων 14 Πολιτειών στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία αντιπροσώπευαν το 66% όλων των γεννήσεων στις ΗΠΑ και το 75% των γεννήσεων παιδιών με εξωσωματική. Στη συνέχεια, έγινε έλεγχος στα Αρχεία Καρκίνου των ίδιων Πολιτειών για τα έτη 2013-2015.
Ακολούθως, οι ερευνητές επέλεξαν με τυχαίο τρόπο 10 γεννήσεις παιδιών, η σύλληψη των οποίων έγινε φυσιολογικά για γέννηση παιδιού με εξωσωματική. Έτσι, δημιουργήθηκε το τελικό δείγμα 275.686 παιδιών με εξωσωματική και 2.266.847 παιδιών από φυσιολογική σύλληψη. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.
Τα συμπεράσματα της ανάλυσης ήταν:
«Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα από την έρευνά μας είναι ότι οι περισσότεροι καρκίνοι στην παιδική ηλικία δεν είναι συχνότεροι στα παιδιά που γεννήθηκαν με εξωσωματική γονιμοποίηση. Μπορεί να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μιας κατηγορίας καρκίνων στα παιδιά από εξωσωματική, ωστόσο, λόγω της φύσης της μελέτης μας, δεν μπορούσαμε να διακρίνουμε αν αυτό οφείλεται στην ίδια την εξωσωματική γονιμοποίηση ή στην υποκείμενη στειρότητα των γονέων. Συνολικά, τα αποτελέσματα είναι καθησυχαστικά για τους γονείς, που έχουν κάνει παιδί μέσω εξωσωματικής», δήλωσε ο Logan Spector, καθηγητής επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο της Μιννεσότα.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ