Σε αιχμηρό τόνο ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών τίθεται κατά της διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα φαρμακεία της γειτονιάς, όπως ζήτησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Τη διατήρηση της διανομής τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ προασπίζεται ο πρόεδρος του Συλλόγου Γρηγόρης Λεοντόπουλος.
Σε μια δημόσια επιστολή ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών απαριθμεί μια σειρά από επιχειρήματα για την διάθεση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Πρώτιστα, κατά τον κ. Λεοντόπουλο, η απόφαση του ΣτΕ (υπ’ αριθμ. 514/2012 ) αναγνωρίζει ότι: «η χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία του οργανισμού, εξασφαλίζει τη δυνατότητα συνεχούς καλύψεως των ασφαλισμένων, ιδίως σε φάρμακα υψηλού κόστους και ειδικών θεραπειών, όπως φάρμακα για καρκινοπαθείς, για ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, με σκλήρυνση κατά πλάκας με ηπατίτιδα, μεταμοσχευμένους συμπαγών οργάνων κλπ., η στέρηση των οποίων, ιδίως σε περιπτώσεις διακοπής της πιστώσεως προς τους ασφαλισμένους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών».
Στη συνέχεια ο κ. Λεοντόπουλος χαρακτήρισε ως ψευδείς τους ισχυρισμούς του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ότι τα εν λόγω «φαρμακεία δεν εξυπηρετούν τους χρονίως πάσχοντες» και ότι «είναι ζημιογόνα (150.000.000 € κέρδος έχει ο ΕΟΠΥΥ από το να χορηγούνταν μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων)». Ο ίδιος διέψευσε τα περί ατελείωτων ουρών και την ταλαιπωρίας, υποστηρίζοντας πως «ο χρόνος αναμονής δεν υπερβαίνει τα 15¨ εκτός εάν κάποιο φάρμακο βρίσκεται σε έλλειψη».
Επίσης, πιο ασφαλής θεωρεί ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σνδέσμου Νεφροπαθών κατά την συλλογιστική του ΣτΕ ότι «χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εξασφαλίζει τη δυνατότητα συνεχούς καλύψεως των ασφαλισμένων ιδίως σε περιπτώσεις διακοπής της πιστώσεων προς τους ασφαλισμένους από τα ιδιωτικά φαρμακεία , που θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών». Μάλιστα, ο κ. Λεοντόπουλος υπενθυμίζει σχετικά περιστατικά του παρελθόντος στα οποία πολίτες με σοβαρά προβλήματα υγείας «έκαναν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν φάρμακα από τα οποία εξαρτιόταν η ίδια τους η ζωή», κάνοντας λόγο για «ομάδες εφόδου που επισκέπτονταν τα συνοικιακά φαρμακεία, τα οποία προσπαθούσαν να μας εξυπηρετήσουν γιατί αυτά τα φαρμακεία ήταν και είναι πάντα δίπλα μας».
Την θέση του Συνδέσμου στηρίζει το Υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ και κυρίως οι σύλλογοι ασθενών/χρονίων πασχόντων και η ΕΣΑμεΑ. Αντίθετα, όπως ο κ. Λεοντόπουλος υπογραμμίζει στα γραφόμενά του , υπέρ της θέσης των φαρμακοποιών είναι μόνο «μεγάλοι φαρμακέμποροι, που προκειμένου να αισχροκερδήσουν εις βάρος της ζωής μας, αφού αφήνουν χωρίς φάρμακα την αγορά με τις παράλληλες εξαγωγές». Μάλιστα, ο κ. Λεοντόπουλος κάνει λόγο για «σκούπες» οι οποίες «περνάνε από τα φαρμακεία και μαζεύουν τα φάρμακα». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει ο ίδιος «το μόνο ανοσοκατασταλτικό φάρμακο, που ήταν εκτός φαρμακείων ΕΟΠΥΥ, ήταν το CELL CEPT, το οποίο από τον φθινόπωρο κάθε έτους εξαφανιζόταν από την αγορά παρότι οι εταιρείες είχαν εισάγει 50% περισσότερη ποσότητα από τις υπάρχουσες ανάγκες. Όλη αυτή η κατάσταση μας οδηγούσε να προβαίνουμε σε ονομαστικές παραγγελίες στις εταιρείες». Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΦΣ, καταλήγοντας στην επιστολή ο κ. Λεοντόπουλος υποστηρίζει ότι δεν θα επιτραπεί μια παλινδρόμηση σε τέτοια φαινόμενα και καλεί τον πρόεδρο του ΠΦΣ να μη δώσει συνέχεια σε τέτοιους ισχυρισμούς.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ