Σε μια «περιδίνηση» ζωτικών προβλημάτων παραμένει το Νοσοκομείο Κιλκίς καθώς για μια ακόμη μια φορά εμφανίζεται το φαινόμενο της κτιριακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων. Σε ανακοίνωσή του, επισημαίνεται ότι την προηγούμενη Κυριακή 16 Ιουνίου κατέρρευσε σοβάς οροφής.
Κατά τη διάρκεια του απογεύματος, δηλαδή ώρα επισκεπτηρίου, έπεσε αυτή τη φορά σοβάς στην είσοδο τμήματος της Α΄ πτέρυγας. «Από τύχη αποφεύχθηκαν τα χειρότερα» τονίζουν με νόημα οι εργαζόμενοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευή του κτιρίου ολοκληρώθηκε σχεδόν 80 χρόνια πριν, το 1937.
Ένα ακόμη σοβαρό περιστατικό συνέβη στην ίδια πτέρυγα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους όταν κατέρρευσε πλάκα ψευδοροφής δίπλα σε νοσηλευόμενο ασθενή!
Τον Οκτώβριο του 2018 ασκούμενη βοηθός Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων είχε τραυματιστεί ευτυχώς ελαφρά από πτώση σοβάδων, όπως καταγγέλλει το σωματείο.
Η κατάσταση φαίνεται πως είναι γενική στο παλαιό κτίριο, αφού οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται και για τα επαναλαμβανόμενα συμβάντα στους θαλάμους του 1ου ορόφου, στα μπαλκόνια του ισογείου, αλλά και μικρότερης κλίμακας προβλήματα στην Β΄ πτέρυγα.
Επικαλούμενοι την μελέτη στατικής επάρκειας του κτηρίου των Διοικητικών υπηρεσιών του Νοσοκομείου από την 4η Νοεμβρίου 2016, στην οποία αποδεικνύεται ότι «το κτίριο εγκυμονεί κινδύνους και προτείνονται άμεσα μέτρα αποκατάστασης του προβλήματος», το σωματείο καταγγέλλει ότι «μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση».
Όπως έχει αναφερθεί και σε παλαιότερο ρεπορτάζ του «Virus», το Νοσοκομείο Κιλκίς για το σύνολο των κτιριακών του εγκαταστάσεων δεν διαθέτει πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας το οποίο έχει λήξει πριν χρόνια.
Το σωματείο προσθέτει στο «ψηφιδωτό» των δυσχερειών που προκαλούν κωλύματα στο έργο του προσωπικού του την συνεχή έκθεση σε κινδύνους. Συγκεκριμένα, «οι ανελκυστήρες ατόμων δεν διαθέτουν πιστοποίηση, στην ηλεκτρική εγκατάσταση, μεγάλα τμήματα δεν καλύπτονται από αντι-ηλεκτροπληξιακούς διακόπτες και δεν υπάρχει Ιατρός εργασίας».
Και δεν είναι τα μόνα ζητήματα που παραμένουν δυσεπίλυτα «Η υπέργεια δεξαμενή υγρού οξυγόνου της κεντρικής παροχής του νοσοκομείου βρίσκεται εκτεθειμένη στα καιρικά φαινόμενα, αλλά και σε άλλους κίνδυνους (φωτιά, πρόσκρουση οχήματος, δολιοφθορά) και απέχει μόλις δύο μέτρα από το κτήριο των Τ.Ε.Π.» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το σωματείο.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι εργαζόμενοι και προειδοποιούν ότι «λόγω παλαιότητας των κτηρίων επιβάλλεται άμεσα έλεγχος στατικής επάρκειας όλων των κτηρίων». Η κατάσταση επιτάσσει την επαγρύπνηση καθώς «επανειλημμένες σεισμικές δονήσεις την τελευταία διετία» επαυξάνουν τον κίνδυνο στον οποίο υποβάλλονται ακούσια εκτός από τους εργαζόμενους, ασθενείς και συνοδοί αυτών.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ