Με διεπιστιστημονική προσέγγιση θα αναλυθεί το ζήτημα της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας στο φετινό Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2022. Το συνέδριο υποστηρίζεται από 19 επιστημονικούς ερευνητικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς.
Ο τίτλος του συνεδρίου είναι «Βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα: Διασφαλίζοντας το μέλλον των συστημάτων υγείας». Οι εργασίες του θα αρχίσουν την Τρίτη 13 Δκεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου από το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας (i-hecon) και την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας & Πολιτικής της Υγείας (Ε.Ε.Ε.Ο.Π.Υ.). Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν προσυνεδριακά φροντιστήρια τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και την υποστήριξη πολλών επιστημονικών φορέων όπως είναι ο ΕΟΠΥΥ, η ΗΔΙΚΑ, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και το Εργαστήριο Οικονομικών & Διοίκησης της Υγείας του Πανεπιστημίου Πειραιώς και το Health Policy Institute .
Μετά την εμπειρία αλλεπάλληλων κρίσεων η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας αποτελεί πηγή προβληματισμού για την κοινωνία, τους επαγγελματίες της υγείας και τους πολιτικούς. Οι νέες συνθήκες για την αντιμετώπιση των μεταδιδόμενων ασθενειών, της μετακίνησης αλλά και της γήρανσης των πληθυσμών σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική και την οικονομική κρίση , επιβάλλουν μια αλλαγή στις προτεραιότητες για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη των συστημάτων υγείας ώστε να καλύψουν τις αναδυόμενες ανάγκες, αλλά και να θωρακιστούν απέναντι σε αυτές που θα προκύψουν στο μέλλον. Συνεπώς, στόχος του συνεδρίου είναι η ανάδειξη και η κριτική αποτίμηση των παρεμβάσεων και πολιτικών για το σύστημα υγείας και τη δημόσια υγεία. Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει: την αποτίμηση και τον σχεδιασμό της πολιτικής ηγεσίας της χώρας για τα συστήματα υγείας, τη δημόσια υγεία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό μέσα από δράσεις και εθνικές πολιτικές, τις βέλτιστες πρακτικές από επιστήμονες από τον Ευρωπαϊκό χώρο, τις απόψεις επαγγελματιών της υγείας, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ανεξάρτητων αρχών, εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας, ενώσεων ασθενών και της κοινωνίας των πολιτών. Ειδικότερα αναμένεται να τοποθετηθούν 120 ομιλητές μεταξύ των οποίων 8 υπουργοί και υφυπουργοί, να πραγματοποιηθούν 22 ομιλίες από εκπροσώπους όλων των φορέων, όπως είναι ο ΠΟΥ, να διεξαχθούν 34 στρογγυλά τραπέζια από το Partnership for Health System Sustainability and Resilience (LSE) αλλά και Ελληνικούς οργανισμούς όπως είναι ο ΕΟΠΥΥ, η ΗΔΙΚΑ Α.Ε, και ο Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε. καθώς και πανεπιστήμια.
Στο πλαίσιο των εργασιών θα συζητηθούν η αναδιάρθρωση της δημόσιας υγείας, η μεταρρύθμιση του προσωπικού ιατρού, η πρόληψη με αναφορά στο πρόγραμμα «Απόστολος Δοξιάδης» και διαχείριση του καρκίνου και των χρόνιων νοσημάτων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλά και νέα πρότυπα φροντίδας όπως η Νοσοκομειακή φροντίδα κατ’ οίκον για ογκολογικούς ασθενείς με το Πιλοτικό πρόγραμμα «ΟΙΚΟΘΕΝ» κ.ά. Παράλληλα 85 επιστημονικές εργασίες θα παρουσιαστούν, πάνω στις θεματικές όπως η Επιδημιολογία / Δημόσια Υγεία, η Έρευνα Υπηρεσιών Υγείας κ.ά. Στη σκιά της απουσίας του εμπνευστή του συνεδρίου καθηγητή Γιάννη Κυριόπουλου, οι μαθητές και οι συνεργάτες του συνεχίζουν την κληρονομιά του έργου που εκείνος ξεκίνησε, με την πεποίθηση ότι η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας θα καθορίσει το μέλλον της Ελλάδας. Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στη λήξη των εργασιών της ημέρας έχει προγραμματιστεί μια ειδική συνεδρία εις μνήμη του Καθηγητή Γιάννη Κυριόπούλου ανοιχτή σε όλους.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ