Η πρόκληση της χώρας εν όψει των νέων ευρωπαϊκών πολιτικών αναλύθηκαν στο πλαίσιο του 4ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, το οποίο πραγματοποιήθηκε, με σημείο αναφοράς την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με τη συμμετοχή 180 συνέδρων, εκπρόσωπων 39 Οργανώσεων ασθενών από όλη την Ελλάδα, επαγγελματιών υγείας, ερευνητών, εκπροσώπων της βιομηχανίας Υγείας, φοιτητών και απλών πολιτών.
Το «παρών» έδωσαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο Γ.Γ. Κοιν. Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Σταμάτης.
Με αφορμή την Ευρωπαϊκή πολιτική έρευνας και τεχνολογίας «Αποστολή Καρκίνος» και την πολιτική «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τον Καρκίνο», που ανακοινώθηκε επίσημα από την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας, Στέλλα Κυριακίδη στο Ευρωκοινοβούλιο, τονίστηκε η αναγκαιότητα χάραξης εθνικής πολιτικής.
Καθώς η Ευρώπη αναγνωρίζει τον καρκίνο ως τον μεγαλύτερο συστημικό κίνδυνο για τα συστήματα υγείας των κρατών μελών, η χώρα μας οφείλει να ενεργήσει άμεσα, γι’ αυτό και απαιτείται η εκπόνηση ενός αποτελεσματικού και βιώσιμου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου.
Εξίσου απαραίτητη είναι και η δημιουργία ενός Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μηνύματα απέστειλαν ο Πρόεδρος της UICC Dr Carry Adams και η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κα Στέλλα Κυριακίδη.
Ο Πρόεδρος της ΕCCO-European Cancer Organization και μέλος του Cancer Mission Assembly, Dr Μatti Aapro επεσήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Σχέδιο αποσκοπεί στη ποιότητα της φροντίδας των καρκινοπαθών και στην κάλυψη αναγκών των επιβιωσάντων ασθενών με στόχο να αρθούν οι όποιες τις οικονομικές διακρίσεις στη πρόσβαση στη διάγνωση και θεραπεία.
Ο συντονιστής της Ευρωπαϊκής Κοινής Δράσης iPAAC (www.ipaac.eu), Καθηγητής, Τit Albreht, αναφέρθηκε στις δυνατότητες υποστήριξης των χωρών μελών της ΕΕ στο σχεδιασμό και εφαρμογή Εθνικών Σχεδίων Δράσης με την υιοθέτηση συστάσεων πολιτικής για την ογκολογική περίθαλψη της Ευρωπαϊκής Κοινής Δράσης CanCon (cancercontrol.eu).
Άλλος «πυρήνας» του συνεδρίου ήταν και η θεματική της Αξιολόγησης της Ιατρικής Τεχνολογίας στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν η Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (HTA), ο ρόλος της αρμόδιας Επιτροπής στη χώρα μας, ησυμμετοχή των ασθενών στις διαδικασίες αξιολόγησης κ.ά..
Αναλυτικότερα, ο Πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου, αναφέρθηκε στην αξία της αξιολόγησης της ιατρικής τεχνολογίας για τους ασθενείς, ενώ ο Prof.Francesco De Lorenzo τάχθηκε υπέρ του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος αξιολόγησης για την άρση των ανισοτήτων στην πρόσβαση των ασθενών σε νέες καινοτόμες θεραπείες στις χώρες μέλη της ΕΕ.
Ο Καθηγητής Οικονομικών, Γιάννης Υφαντόπουλος στάθηκε στην αυτόνομη λειτουργία του Οργανισμού ΗΤΑ και στη σημασία της συμμετοχής σε αυτόν όλων των εμπλεκόμενων, κατά τα πρότυπα λειτουργίας της Διεθνούς πρωτοβουλίας All.Can.
Μια ακόμη πτυχή που αναδείχθηκε είναι η Βιο-ιατρική έρευνα για τον καρκίνο και ο ρόλος της ψηφιακής τεχνολογίας. Στο πνεύμα αυτό, ο Καθηγητής Παναγιώτης Μπαμίδης εστίασε στο ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης και των bigdata στην βιο-ιατρική έρευνα για τον καρκίνο. Με την σειρά του ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, Δρ Νεκτάριος Ταβερναράκης παρουσίασε τη σημασία των μοριακών βιοδεικτών και των αναδυόμενων τεχνολογιών στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου υπεγράφησαν Μνημόνια Συνεργασίας με το Ίδρυμα Φλέμιγκ, το ΙΙΒΕΑΑ και το ΙΤΕ.
Ακόμη, συζητήθηκε το θέμα των ενδο-νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής σε σχέση με τον καρκίνο.
Επίσης, θίχτηκε το ζήτημα των κοινωνικών επιπτώσεων του καρκίνου (καθεστώς προστασίας των ασθενών με καρκίνο, οδηγία για την εναρμόνιση της προσωπικής και κοινωνικής ζωής, ο ρόλος των φροντιστών ογκολογικών ασθενών κ.ά., καθώς και η γονιμότητα μετά τη θεραπεία του καρκίνου.
Περισσότερες πληροφορίες https://ellok.org/synedrio20/
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ