Με μία απλή εξέταση αίματος οι γιατροί είναι σε θέση να αναγνωρίσουν ποιοι ασθενείς με κοροναϊό κινδυνεύουν περισσότερο και θα χρειαστούν διασωλήνωση! Μάλιστα, αυτό μπορεί να συμβεί πριν καν εμφανίσουν τα πρώτα συμπτώματα επιδείνωσης της υγείας τους.
Η ανακάλυψη έχει γίνει από την Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης (Ε.Ο.Μ.Σ.), με επικεφαλής τον Καθηγητή Παθολογίας – Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευάγγελο Γιαμαρέλλο, ο οποίος παραχώρησε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου για το θέμα. Με την έναρξη της πανδημίας Covid-19 στην Ελλάδα, επεσήμανε ο κ. Γιαμαρέλλος, ξεκίνησε η καταγραφή των ασθενών που νοσηλεύονταν με πνευμονία.
Η ανάλυση από τα στοιχεία των πρώτων 57 ασθενών έδειξε ότι ένας δείκτης του αίματος, το suPAR, είναι ιδιαίτερα αυξημένος από την πρώτη ημέρα της εισαγωγής στο νοσοκομείο σε όλους τους ασθενείς που, τελικά, θα εκδηλώσουν αναπνευστική ανεπάρκεια και θα χρειαστούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους.
Το επίτευγμα δεν σταματά εκεί, καθώς η Ε.Ο.Μ.Σ. είναι σε θέση να προτείνει και την ακριβή θεραπεία που θα οδηγήσει τους ασθενείς στην ίαση. Η ελπιδοφόρα αγωγή συνίσταται στην προσθήκη στην αντι-ιική θεραπεία που ήδη χορηγείται στους ασθενείς ενός συγκεκριμένου ανοσοτροποποιητικού βιολογικού παράγοντα, ο οποίος χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Ο βιολογικός παράγοντας χορηγείται με μια απλή υποδόρια ένεση, παρόμοια με εκείνη με την οποία λαμβάνουν την ινσουλίνη οι διαβητικοί, χορηγούμενη μια φορά την ημέρα για 10 ημέρες. Οπαράγοντας αυτός μπορεί να αποτελέσει τη «λύση» του προβλήματος της λοίμωξης Covid-19, καθώς είναι σε θέση, συνδυαστικά με το αντι-ιικό θεραπευτικό σχήμα, να αναχαιτίσει την πορεία του ανοσοποιητικού συστήματος του πάσχοντος προς την κατάρρευση, την εγκατάσταση αναπνευστικής ανεπάρκειας και την διασωλήνωσή του, από την οποία, για την πλειοψηφία των περιπτώσεων, σήμερα δεν υπάρχει γυρισμός.
Προς την κατεύθυνση αυτή, έχει σχεδιαστεί η κλινική μελέτη με την ονομασία SAVE. Αναμέμεται να πάρουν μέρος 100 Έλληνες ασθενείς που θα νοσηλευτούν σε 12 Παθολογικές Κλινικές της χώρας. Η μελέτη θα υποβληθεί προς αδειοδότηση από την Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας του ΕΟΦ, αλλά όπως τόνισε ο κ. Γιαμμαρέλος ακόμη δεν έχουν συγκεντρωθεί οι απαιτούμενοι πόροι για να ξεκινήσει. Πρόσθεσε πάντως ότι η μελέτη είναι σε θέση να παρέχει αποτελέσματα μέσα σε 20 ημέρες.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ