Την προοπτική συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιράκ στους τομείς των φαρμάκων, της νοσοκομειακής φροντίδας, της ιατρικής εκπαίδευσης, των ιατρικών συσκευών συζήτησαν οι υπουργοί Υγείας των δυο χωρών. Στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκαν ζητήματα από τους τομείς της φαρμακευτικής επενδυτικής πολιτικής, του ψηφιακού μετασχηματισμού, των ιατροτεχνολογικών υπηρεσιών καθώς και δυνατότητες συνεργειών στα προγράμμα-τα ιατρικής εκπαίδευσης των δύο χωρών.
Τον υπουργό Υγείας της Δημοκρατίας του Ιράκ Prοf. Saleh Mehdi Al- Hasnawi και συνοδευτικό κλιμάκιο υποδέχθηκαν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και οι υφυπουργοί Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Το παρών στη συνάντηση έδωσαν η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη, ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Άρης Αγγελής, η Πρόε-δρος Δ.Σ. και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. Νίκη Τσούμα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Βασίλης Αποστολόπουλος, ο γενικός διευθυντής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Γεώργιος Ζέρδιλας, o πρόεδρος του Διοι-κητικού Συμβουλίου του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Ιωάννης Μπολέτης, o πρόεδρος του Συνδέσμου Ιατρικών και Βιοτεχνολογιών προϊόντων Δημήτρης Νίκας και ο επικεφαλής καθηγητής Οφθαλμολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Ιωάννης Παλλήκαρης.
Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι «συζητήσαμε για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς των φαρμάκων, της νοσοκομειακής φροντίδας, της ιατρικής εκπαίδευσης, των ιατρικών συσκευών και γενικά εξετάζουμε πώς οι σχέσεις των δύο χωρών μπορούν να ενισχυθούν, ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας, όπου φαίνεται ότι ο λαός του Ιράκ έχει πολλές ανάγκες και η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες να προσφέρει» . Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι ο υπουργός Saleh Mehdi Al- Hasnawi θα επισκεφτεί νοσοκομεία, εργοστάσια και θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με εκπροσώπους της ιατρικής και φαρμακευτικής κοινότητας.
Από την πλευρά του ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι «η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η διεύρυνση των συνεργειών μας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα συμβάλουν στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και στις δύο χώρες. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας που θα προάγει την καινοτομία και θα ενισχύσει τις επενδύσεις στον τομέα της υγείας. Η Ελλάδα έχει αναλάβει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο εθνικό σύστημα υγείας και προσβλέπουμε σε μια ουσιαστική συνεργασία που θα ωφελήσει τους πολίτες μας».
Επίσης, ο υφυπουργός Υπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος πρόσθεσε ότι «Σήμερα είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας του Ιράκ με την οποία είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών μας στον τομέα της υγείας. Συζητήσαμε ζητήματα που αφορούν την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στον χώρο της ιατρικής, καθώς και τη δημιουργία κοινών πρωτοβουλιών που θα ενισχύσουν την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».
Τέλος, ο υπουργός Υγείας της Δημοκρατίας του Ιράκ Prοf. Saleh Mehdi Al– Hasnawi, σημείωσε ότι «η διμερής σχέση μεταξύ των χωρών μας είναι πολύ σημαντική και για τις δύο χώρες. Και η συνεργασία μας θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω στο πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό πεδίο, καθώς και σε άλλους τομείς, όπως στην υγειονομική περίθαλψη και τις επιχειρήσεις υγείας. Όπως γνωρίζετε, πριν από δύο χρόνια, άλλαξε το πολιτικό καθεστώς της χώρας μας από δικτατορία σε δημοκρατία. Η μετάβαση ήταν πολύ δύσκολη και σκληρή. Αλλά τα τελευταία χρόνια υπήρξε μεγάλη αλλαγή από πλευράς ασφάλειας, οικονομίας και κοινωνικής πτυχής. Επίσης, υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη στην οικονομία και στην ενέργεια. Είμαστε εδώ για να ενδυναμώσουμε τη διμερή σχέση, όχι μόνο μεταξύ του Υπουργείου Υγείας του Ιράκ και του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Και όλες οι πόρτες είναι ανοιχτές στη χώρα μου για τον ιδιωτικό τομέα και για την Ελλάδα προκειμένου να συνεργαστούν με Ιρακινούς εταίρους».