Σε «συμμαχία» προχώρησαν η Novo Nordisk και η Microsoft με στόχο την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Η συνέργεια έχει άξονα την σύνδεση των υπηρεσιών της Microsoft, του cloud και της τεχνητής νοημοσύνης με τους ειδικούς επιστήμονες του τομέα της υγείας της Novo Nordisk.
Κοινή πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) θα φιλοξενεί ένα σύνολο μεγάλων ψηφιακών μοντέλων και θα εκτελεί πολλαπλές διεργασίες. Από το εγχείρημα εκτιμάται ότι θα προκύψουν νέα έργα και υποθέσεις χρήσης, σε συνεχή βάση, καθ’ όλη τη διάρκεια της πολυετούς συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών.
Με την συνένωση των δυνάμεων αναμένεται η επιτάχυνση του τομέα έρευνας και ανάπτυξης της Novo Nordisk. Αναφερόμενος στη συνεργασία ο Senior Vice President, Digital Science & Innovation της Novo Nordisk Lars Fogh Iversen, επεσήμανε ότι «είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για αυτή τη νέα συνεργασία που μας επιτρέπει να συνεργαζόμαστε στενά με τους ειδικούς της Microsoft καθώς προσπαθούμε να επεκτείνουμε τις δυνατότητες της ψηφιακής επιστήμης και της τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας μας». Ο κ. Iversen έκανε λόγο για συμπόρευση που αποσκοπεί στη «ταχύτερη και κλιμακούμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στην ανακάλυψη φαρμακευτικών σκευασμάτων, οδηγώντας τελικά σε περισσότερες πρωτοποριακές λύσεις, με όφελος στην αποτελεσματικότητα των προιόντων και με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των ασθενών».
Από την μεριά του ο Corporate Vice President, AI Architecture & Strategy, του τμήματος τεχνολογίας & έρευνας της Microsoft Vijay Mital τόνισε ότι «η συνεργασία με τη Novo Nordisk είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για εμάς ώστε να προωθήσουμε την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και να την εφαρμόσουμε με τρόπο που να ενισχύει την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών του ανθρώπου». Όπως εξήγησε ο κ. Mital στην προσπάθεια αυτή θα αξιοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) , η οποία «πρέπει να χρησιμοποιήσει κάθε τύπο πληροφοριών που οι ειδικοί σε θέματα υγείας θεωρούν πολύτιμες ενώ παράλληλα απαιτείται στενή συνεργασία μεταξύ πολλών ειδικοτήτων και των δύο εταιρειών».
Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης θα έχουν εφαρμογή στην αυτοματοποιημένη σύνοψη και ανάλυση πληροφοριών από πηγές όπως είναι η βιβλιογραφία, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, οι επιστημονικές εκθέσεις και τα διεθνή φόρουμ προκειμένου να αποκτηθούν νέες και ευρύτερες επιστημονικές γνώσεις. Η δεύτερη εφαρμογή αφορά στην ανάπτυξη μοντέλων που προβλέπουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει αθηροσκληρητική καρδιαγγειακή νόσο, που προκαλείται από συσσώρευση λιπών, χοληστερόλης και άλλων ουσιών μέσα και πάνω στα τοιχώματα των αρτηριών. Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα χρησιμοποιηθεί επίσης για τον εντοπισμό νέων θεραπευτικών στόχων και τον καθορισμό βιοδεικτών της νόσου.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ