Με στόχο τη μεταφραστική έρευνα για την διαχείριση της νόσου Alzheimer και των σχετικών διαταραχών στην Ελλάδα το Κέντρο Αριστείας Ιατρικής Ακριβείας για την Alzheimer του πανεπιστημίου Johns Hopkin και το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Τμήματος Πληροφορικής, του Ιονίου Πανεπιστημίου ανακοίνωσαν τριετή συνεργασία.
Πρόκειται για μια «συντονισμένη προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ των εργαστηριακών ευρημάτων και των κλινικών εφαρμογών, εξαλείφοντας οτιδήποτε περιορίζει τον ρυθμό μετασχηματισμού δεδομένων της βασικής έρευνας σε νέες προσεγγίσεις για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών» επεξηγεί ο καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας.
Έλληνες «μεταφραστές» της έρευνας για το Alzheimer από το Johns Hopkins των ΗΠΑ και ερευνητές από το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου (BiHELab) «συνασπίζονται» για την αντιμετώπιση της «επιδημίας» της νόσου.
Υπεύθυνοι για το εγχείρημα είναι οι καθηγητές Κωνσταντίνος Λυκέτσος και Βασιλική Μαχαιράκη από το Κέντρο Αριστείας Ιατρικής Ακριβείας για την Alzheimer του πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Από την πλευρά του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας την επιστημονική ευθύνη έχει ο καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος, καθώς και ο Δρ. Ιωάννης Ταρνάνας, Senior Fellow for Equity in Brain Health στο Global Brain Health Institute (Trinity College Dublin).
Οι συγκεκριμένοι επιστήμονες θα συγκροτήσουν μια διεθνή ομάδα από ερευνητές, ειδικούς στη νόσο Alzheimer με τη συμμετοχή άλλων ενδιαφερόμενων μερών.
«Η νόσος Alzheimer και η σχετική επιδημία άνοιας φαίνεται να εξελίσσονται σε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα, καθώς ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από αυτές αυξάνεται ταχέως σε σχέση με τη γήρανση του πληθυσμού μας. Η Ελλάδα είναι πιθανό να αντιμετωπίσει μία από τις μεγαλύτερες επιδημίες αυτού του είδους στον κόσμο» προειδοποιεί ο κ. Λυκέτσος.
Κατόπιν της αποτυχίας του εθνικού στρατηγικού σχεδίου, στόχος «της εν λόγω συνεργασίας είναι η επιτάχυνση και η παρακολούθηση της υλοποίησης αυτού του ελληνικού εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την Alzheimer εν μέρει, μέσω της δημιουργίας ενός ερευνητικού προγράμματος γύρω από αυτό» αποσαφήνισε ο κ. Λυκέτσος.
H ιδέα για το εγχείρημα προέκυψε κατά τη διάρκεια των εργασιών του 3ου διεθνούς συνεδρίου Genedis 2018 (Genetics, Geriatrics and Neurodegenerative Diseases Research) που διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας στο Τορόντο του Καναδά, τον Οκτώβριο του 2018.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι ερευνητές οριοθέτησαν την μεγάλη εικόνα που παρουσιάζει η νόσος Alzheimer στην Ελλάδα, σε μια χώρα που δείχνει να είναι απροετοίμαστη να την διαχειριστεί με τον καταλληλότερο τρόπο.
Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου GeNeDis που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη στις 8-11 Οκτωβρίου 2020.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ