Πόρισμα στο Υπουργείο Εργασίας απέστειλε ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ) με το οποίο επισημαίνει τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την έναρξη λειτουργείας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), το Σεπτέμβριο του 2011, αλλά και προτείνοντας λύσεις για τον περιορισμό των παραγόντων κακοδιοίκησης.
Η παρέμβαση του ΣτΠ ήρθε μετά από αναφορές πολιτών σχετικά με την οικονομική ζημιά που υφίστανται εξαιτίας σοβαρών καθυστερήσεων στη διαδικασία χορήγησης προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας.
Όπως σημειώνει στην έκθεση του ο ΣτΠ, από την έρευνα της Αρχής διαπιστώθηκε ότι «η υποβολή τουαιτήµατος για τη χορήγηση επιδόµατος πρόνοιας στις αρµόδιες υπηρεσίες (υπηρεσίες πρόνοιας των δήµων) προϋποθέτει την ολοκλήρωση της διαδικασίαςπιστοποίησης της αναπηρίας από τις υγειονοµικές επιτροπές. Επιπλέον η εξέταση από το ΚΕΠΑ δεν γίνεται µε βάση παραπεµπτικό της προνοιακής υπηρεσίας, στο οποίο να καθορίζεται το ακριβές περιεχόµενο της γνωµάτευσης που αναµένεται (η διατύπωση πρέπει να είναι όπως ακριβώς προβλέπεται από τη σχετική νοµοθεσία), ώστε να είναι δυνατή στη συνέχεια η χορήγηση της παροχής από τον δήµο. Αυτό έχει ως επακόλουθο µεγαλύτερη καθυστέρηση, ενώ παράλληλα η µη έκδοση παραπεµπτικού συνεπάγεται ότι οι πολίτες δεν απαλλάσσονται από την καταβολή παραβόλου για την εξέτασή τους από το ΚΕΠΑ».
Μάλιστα, όπως διαπίστωσε ο ΣτΠ, επειδή η ηµεροµηνία έναρξης για την καταβολή του επιδόματος είναι η ηµεροµηνία κατάθεσης της αίτησης στην αρµόδια προνοιακή υπηρεσία του Δήµου, µεγάλος αριθµός πολιτών χάνει τα αναδροµικά ποσά που δικαιούται.
Κατόπιν τούτου, η Αρχή προτείνει να «τροποποιηθεί η προβλεπόµενη διαδικασία, ώστε η παραποµπή για εξέταση από υγειονοµική επιτροπή να γίνεται µε βάση παραπεµπτικό που θα εκδίδει η αρµόδια υπηρεσία πρόνοιας, το οποίο περιέχει τις απαραίτητες για την πληρότητα της γνωµάτευσης ΚΕΠΑ πληροφορίες, ώστε να είναι πλήρης. Εναλλακτικά στην προηγούµενη πρόταση να υπάρξει ενηµέρωση των κατά τόπους υπηρεσιών πρόνοιας των Δήµων από την αρµόδια διεύθυνση του Υπουργείου Εργασίας για την υποχρέωση τους να παραλαµβάνουν και να πρωτοκολλούν τις αιτήσεις των πολιτών, έστω και εάν αυτές δεν συνοδεύονται από γνωµάτευση ΚΕΠΑ µε την επιφύλαξη να προσκοµισθεί αυτή στη συνέχεια προς συµπλήρωση του φακέλου. Η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του παραβόλου εξέτασης από υγειονοµική επιτροπή να διευρυνθεί, ώστε να περιλάβει και άλλες κατηγορίες υποψήφιων δικαιούχων µε κριτήριο την οικονοµική τους κατάσταση».
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ