Η κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη από άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να συνδέεται με σοβαρότερα συμπτώματα και αύξηση της αναπηρίας!
Αυτό τουλάχιστον έδειξε μελέτη, που ανακοινώθηκε χθες και θα συζητηθεί στην 71η Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, που θα πραγματοποιηθεί 4 έως 10 Μαΐου 2019, στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.
Η μελέτη περιλάμβανε 135 άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση, που κλήθηκαν να συμπλησώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη διατροφή τους. «Οι ασθενείς με σκλήρυνση θέλουν συχνά να μάθουν πώς η διατροφή και τα συγκεκριμένα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη της νόσου», δήλωσε η επικεφαλής των ερευνητών, Elisa Meier-Gerdingh, από το νοσοκομείο St. Joseph στο Bochum της Γερμανίας.
Οι ερευνητές εξέτασαν πόσο κοντά ήταν η διατροφή των συμμετεχόντων με μία ειδική δίαιτα με την ονομασία DASH. Η δίαιτα αυτή συνιστά δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, άπαχα κρέατα, πουλερικά και ψάρια, καρύδια και όσπρια και περιορίζει τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη.
«Επιλέξαμε να μελετήσουμε τη δίαιτα DASH επειδή η τήρησή της συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο άλλων χρόνιων παθήσεων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις», δήλωσε η Meier-Gerdingh. «Ενώ δεν βρήκαμε κάποια σχέση με τη συνολική διατροφή, εντοπίσαμε μια ενδιαφέρουσα σύνδεση σε άτομα, έπιναν αναψυκτικά, καθώς και χυμούς, τσάι και καφέδες με ζάχαρη».
Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης το επίπεδο αναπηρίας των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας την κλίμακα Expanded Disability Status Scale, μια κοινή μέθοδο για την ποσοτικοποίηση της αναπηρίας που κυμαίνεται από 0 (χωρίς συμπτώματα) έως το 10 (θάνατο λόγω της σκλήρυνσης). Συνολικά 30 άτομα είχαν σοβαρή αναπηρία.
Όσον αφορά την κατανάλωση αναψυκτικών, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 5 ομάδες ανάλογα με βάση το πόσο έπιναν. Οι άνθρωποι στην κορυφαία ομάδα έπιναν κατά μέσο όρο 290 θερμίδες αναψυκτικών με ζάχαρη ημερησίως (2 κουτιά), ενώ η χαμηλότερη ομάδα κατανάλωνε σπάνια ποτά με ζάχαρη.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες ζαχαρούχων ποτών είχαν 5πλάσιες πιθανότητες να έχουν σοβαρή αναπηρία από όσους έπιναν σπάνια ποτά με ζάχαρη. Από τα 34 άτομα στην πρώτη ομάδα, 12 είχαν σοβαρή αναπηρία, σε σύγκριση με 4 από τα 34 άτομα στην 5η ομάδα.
«Ενώ αυτά τα αποτελέσματα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες μελέτες που παρακολουθούν ανθρώπους για μεγάλο χρονικό διάστημα και τα αποτελέσματα δεν δείχνουν ότι τα αναψυκτικά με ζάχαρη προκαλούν πιο σοβαρή αναπηρία, γνωρίζουμε ότι τα ποτά αυτά δεν έχουν διατροφική αξία. Έτσι, οι άνθρωποι και τα κράτη οφείλουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης ή εξάλειψής τους από τη διατροφή», δήλωσε η Meier-Gerdingh.
Η μελέτη είχε ορισμένους περιορισμούς: Αφορούσε μικρό αριθμό συμμετεχόντων και .αξιολόγησε τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων με βάση τις απαντήσεις τους σε ερωτηματολόγιο και όχι με αντικειμενική καταγραφή.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ