Ένα εργαλείο που στοχεύει στην ανάλυση δεδομένων καρκινοπαθών για την πρόβλεψη των συμπτωμάτων τους κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας, παρουσίασε από το βήμα του 3ου Health Innovation Conference o Νικόλαος Παπαχρήστου, υποψήφιος Διδάκτορας στο τμήμα Electrical and Electronic Engineering, του Πανεπιστημίου του Surrey.
«Τα συμπτώματα είναι υποκειμενικά και δεν μετριούνται εύκολα, αλλά είναι πολύ χρήσιμα γιατί δείχνουν μια εικόνα της κατάστασης της υγείας ενός ασθενούς», εξήγησε ο κ. Παπαχρήστου. Βέβαια, δεν αφορούν μόνο το βιολογικό κομμάτι αλλά και το βιοψυχοσωματικό. «Ένα σύμπτωμα μπορεί να επηρεάζεται από το περιβάλλον και την καθημερινότητα», συμπλήρωσε.
«Συλλέγουμε δεδομένα με ένα ερωτηματολόγιο, με έναν αριθμό συμπτωμάτων (πχ 32), με ερωτήσεις όπως «ένιωσες κόπωση σήμερα; Πόσο ισχυρή είναι; Πόσο σε δυσκόλεψε και πόσο διήρκησε;». Αυτά τα ερωτηματολόγια, που παλιότερα δίνονταν σε χαρτί πριν και μετά τη χημειοθεραπεία, μπορούν πλέον να είναι διαθέσιμα σε εφαρμογές και να συμπληρώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας δίνοντας πληρέστερη εικόνα», σημείωσε ο ερευνητής.
Όπως εξήγησε ο κ. Παπαχρήστου η ανάπτυξη μεθόδων ανάλυσης των συστάδων συμπτωμάτων, θα ενισχύσουν τη διαχείριση τους. «Κάνουμε ένα προφίλ κινδύνου καρκινοπαθών, που επιτρέπει στους επιστήμονες να προβλέψουν και προλάβουν τα πιθανά συμπτώματα», σημείωσε.
Στην πράξη, λοιπόν:
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ