Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ μεμονωμένων φυτοφαρμάκων και της συγκεκριμένης νευρολογικής ασθένειας, αλλά η νέα έρευνα δείχνει αφενός ότι το πρόβλημα αφορά πολλά περισσότερα φυτοφάρμακα και, αφετέρου, για πρώτη φορά αποκαλύπτει ότι το πόσο κινδυνεύει κάποιος, είναι σε μεγάλο βαθμό και θέμα των γονιδίων του.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή νευρολογίας Τζεφ Μπρονστάιν της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος Άντζελες (UCLA), μερικά φυτοφάρμακα αναστέλλουν τη δράση ενός ενζύμου, της αλδεϋδικής αφυδρογονάσης (ALDH), που παίζει ρόλο στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από τα κύτταρα, καθώς και στον μεταβολισμό του αλκοόλ στον οργανισμό. Το «μπλοκάρισμα» της δράσης της από κάποια φυτοφάρμακα λειτουργεί βλαπτικά για τα νευρικά κύτταρα.
Η σχετική δημοσίευση της έρευνας έγινε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology», και μελετήθηκαν 360 ασθενείς με Πάρκινσον (που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές) οι οποίοι συγκρίθηκαν με 816 υγιείς.
Επιπλέον, όσοι έχουν στο γονιδίωμά τους μια συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου ALDH2, αντιμετωπίζουν πολλαπλάσιο κίνδυνο για εμφάνιση Πάρκινσον, όταν εκτίθενται στα εν λόγω χημικά. «Το Πάρκινσον είναι μια νόσος που σε πολλές περιπτώσεις απαιτεί τη συνύπαρξη τόσο γενετικών, όσο και περιβαλλοντικών παραγόντων για να εμφανιστεί», ανέφερε ο Τζεφ Μπρονστάιν.

Τα εντομοκτόνα αυξάνουν τον κίνδυνο για Πάρκινσον
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Γεωργιάδης: Νέα μέτρα για το φάρμακο
Οδύσσεια για έναν 85χρονο: Σε τέσσερα νοσοκομεία, αλλά καμία λύση
Έγκριση για προκήρυξη 95 θέσεων ιατρών ΕΣΥ από την Ειρήνη Αγαπηδάκη
Σοβαρές προειδοποιήσεις για τη δημόσια υγεία μετά την απόσυρση του Bactrimel από την ελληνική αγορά
Επιστροφή των απολυμένων του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ στον ΕΟΔΥ μετά από οκτώ χρόνια
Ένταση στον ΕΟΔΥ μετά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας: Αντιδράσεις για τις συμβάσεις ΚΟΜΥ και την υποστελέχωση













Comments (0)