Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα οδηγούν τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο και να βάζουν βάρος, όπως δείχνει η πρώτη μελέτη με στόχο να εκτιμήσει τις συνέπειές τους.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν στενά και κατέγραψαν τη διατροφή εθελοντών για ένα μήνα. Όταν οι εθελοντές κατανάλωναν υπερ-επεξεργασμένο φαγητό, έτρωγαν 500 θερμίδες ημερησίως περισσότερο από ό, τι όταν τους δόθηκαν μη επεξεργασμένες τροφές.
Τα Αμερικανικά National Institutes of Health αναφέρουν ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να επηρεάζουν τις ορμόνες της πείνας στο σώμα, οδηγώντας τους ανθρώπους να συνεχίσουν να τρώνε.
Στη μελέτη πήραν μέρος 20 εθελοντές, οι οποίοι έζησαν για ένα μήνα σε ένα εργαστήριο. Για ένα 15πενθήμερο τους δόθηκαν είτε πολύ επεξεργασμένα γεύματα είτε μη επεξεργασμένα και στη συνέχεια οι δίαιτες αντιστράφηκαν για το δεύτερο μισό της μελέτης.
Στη διάρκεια του 15νθημέρου με τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, οι εθελοντές έτρωγαν κατά μέσο όρο 508 θερμίδες παραπάνω ημερησίως και έβαλαν 1 κιλό σωματικό βάρος.
Ο Δρ Kevin Hallαπό το National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases δήλωσε στο BBC News ότι «αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι υπάρχει μια αιτιώδης σχέση. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα οδήγησαν σε αύξηση της πρόσληψης θερμίδων και στο σωματικό βάρος και στο λίπος. Είναι μία σαφής ένδειξη ότι μπορεί να παίζει ρόλο στον μεγαλύτερο πληθυσμό».
Προηγούμενες μελέτες είχαν εκτιμήσει ότι η «επιδημία παχυσαρκίας» στις ΗΠΑ προκλήθηκε από ανθρώπους, που κατανάλωναν επιπλέον 250-300 θερμίδες την ημέρα. Συνεπώς, τα ευρήματα της νέας μελέτης δείχνουν ότι η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων οδηγεί σε παχυσαρκία.
Ωστόσο, υπάρχουν αδυναμίες στη μελέτη. Αφορά μικρό αριθμό ατόμων και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, επομένως δεν είναι σαφές εάν τα ευρήματα εφαρμόζονται ευρύτερα. Μερικοί άνθρωποι στη διατροφή έτρωγαν επιπλέον 1.500 θερμίδες όταν κατανάλωναν υπερ-επεξεργασμένες τροφές, ενώ άλλοι έφαγαν περίπου το ίδιο.
Ο Δρ Gunter Kuhnle, από το Πανεπιστήμιο του Reading, δήλωσε ότι «είναι μια καλά σχεδιασμένη και καλά διεξαχθείσα μελέτη με ενδιαφέροντα, αν και ίσως όχι, εκπληκτικά αποτελέσματα. Φαίνεται ότι οι συμμετέχοντες βρήκαν τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα πιο εύγευστα, έτρωγαν πιο γρήγορα και κατά συνέπεια περισσότερο – ίσως επειδή χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για να αισθάνονται πλήρεις. Ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα της μελέτης είναι ότι η εξαιρετικά επεξεργασμένη διατροφή ήταν σημαντικά φθηνότερη από την μη επεξεργασμένη διατροφή ελέγχου και αυτό είναι πιθανόν να έχει συνέπειες από άποψη δημόσιας υγείας».
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ