Το παράδειγμα της Ταϊβάν που πέτυχε να περιορίσει την εξάπλωση του κοροναϊού αναλύει σε σημείωμα του ο χειρουργός Μάριος Παπαδάκης που ζει και εργάζεται στην περιοχή αυτή της Άπω Ανατολής. Βασικοί άξονες της συγκεκριμένης στρατηγικής είναι η ασφάλεια, ο έλεγχος και η ιχνηλάτηση στο πλαίσιο «συμμόρφωση ή πρόστιμο» για το δημόσιο καλό.
Σημειώνεται ότι προς το παρόν η χώρα έχει 60 κρούσματα, σε περίπου 20.000 τεστ, τα τελευταία δέκα ταξιδιώτες από την Ευρώπη, οπότε σταμάτησαν οι πτήσεις. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα νησί έκτασης όσο η Πελοπόννησος με όρη και εθνικά πάρκα, στο οποίο ζουν 23 εκατομμύρια άνθρωποι.
Το σύστημα υγείας της Τάιβαν θεωρείται διεθνώς από τα καλύτερα για την καθολική προσβασιμότητα, τους μικρούς χρόνους αναμονής και το κόστος των υπηρεσιών. Κοντά στην πρωτεύουσα Τάιπει βρίσκεται το μεγαλύτερο νοσοκομείο του κόσμου, με μέγιστη χωρητικότητα τα 10.000 κρεβάτια. Είναι επίσης η τρίτη χώρα στον κόσμο σε κλίνες εντατικής μετά την Αμερική και τη Γερμανία.
Το ενισχυμένο Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Ταϊβάν-μετά την επιδημία του SARS το 2003 που είχε παραλύσει τη δημόσια ζωή και είχε προκαλέσει την απώλεια 73 ζωών και τις κακές σχέσεις με την Κίνα που έπαιξαν ρόλο στη τότε κρίση Δημόσιας Υγείας-, αμέσως μόλις αναφέρθηκαν κρούσματα πνευμονίας στην Κίνα, δηλαδή πριν 3 μήνες, διέταξε έλεγχο σε όλες τις πτήσεις από την Ούχαν.
Μέσα σε πέντε μέρες διατάχθηκε προληπτική καραντίνα όλων των ταξιδιωτών από την Ούχαν για 14 ημέρες, ενώ επίσημα ο ιός ανακοινώθηκε από την Κίνα, στις 7 Γενάρη, δύο μέρες πιο μετά και το γονιδίωμα του στις 12 Γενάρη.
Έβαλαν γρήγορα «φρένο» και τέθηκαν σε συναγερμό, ώστε να μην ξεφύγουν κρούσματα (δηλαδή ιχνηλάτηση), να μηδενιστεί η μεταδοτικότητα για να μην πληγεί η δημόσια υγεία και φυσικά να μην πληγεί και η βιομηχανία. Έλαβαν τα εξής μέτρα:
Τελικά το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε στις 21 Ιανουαρίου, μια 50χρονη δασκάλα που ήρθε από την Ουχαν, 2 ημέρες πριν την επίσημη έναρξη του Κινεζικού Νέου έτους, κατά την οποία οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να πάρουν άδεια εκείνη τη βδομάδα. Εκτιμάται ότι στη Χουμπέι μένουν 400.000 Ταιβανέζοι και στην Κίνα συνολικά 1 εκατομμύριο, οι οποίοι εκ των πραγμάτων έπρεπε όλοι να έρθουν να περάσουν τις γιορτές με τις οικογένειες τους.
Στη συνέχεια εντατικοποιήθηκαν τα μέτρα, τα οποία στο φόβο των μεγάλων προστίμων τηρήθηκαν μέχρι κεραίας.
Πηγή: cretalive.gr
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ