Σε τέσσερις τομείς προσανατολίζεται ο άμεσος βασικός νομοθετικός σχεδιασμός της Αριστοτέλους.
Με τα 3 νομοσχέδια που ετοιμάζει το Υπουργείο Υγεία ευελπιστεί να μεταρρυθμίσει τρεις από τους πιο απαιτητικούς και δαιδαλώδεις τομείς. Ο λόγος για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, την ΠΦΥ και το Σύστημα Προμηθειών. Η τέταρτη νομοθετική ρύθμιση, ήταν και η λιγότερο αναμενόμενη, με τον Ανδρέα Ξανθό να ανακοινώνει την αποσύνδεση νοσοκομείων από τα κεντρικά Πανεπιστημιακά, ιδίως στην περιφέρεια.
Ψυχική Υγεία
Το Σχέδιο Νόμου «Μεταρρύθμιση της Διοικητικής Οργάνωσης των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, Κέντρα Αναφοράς Σπάνιων Παθήσεων και άλλες διατάξεις» πέρασε πρόσφατα από τη διαδικασία της διαβούλευσης (εδώ).
Στόχος του νομοσχεδίου φέρεται να είναι η τομεοποίηση των ψυχιατρικών υπηρεσιών και η αποκέντρωση των δομών, με ενίσχυση και του ρόλου του ασθενή και των οικείων του, αλλά και η ανάπτυξη ενός κοινοτικού μοντέλου ψυχιατρικής υγείας, με πλήρη εγκατάλειψη της ασυλικής διαχείρισης.
Σε συνέντευξη του στην Αυγή, ο Ανδρέας Ξανθός έκανε λόγο για νέο σχεδιασμό, που θα οδηγήσει στη σταδιακή κατάργηση των μεγάλων ψυχιατρικών νοσοκομείων. Στις καινοτομίες του, κατά τον Υπουργό, είναι τόσο η συμμετοχή των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγεία, όσο και η συγκρότηση σε κάθε Τομέα Ψυχικής Υγείας της Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των ληπτών.
Τα ερωτήματα γύρω από την υλοποίηση αυτής της πολιτικής είναι πολλά, σχετικά με τη στελέχωση και τη χρηματοδότηση, το ρόλο των επαγγελματιών υγείας που ήδη εργάζονται στο χώρο της δημόσιας ψυχιατρικής, το βαθμό αυτονομίας αλλά και τη σχέση και τους τρόπους διασύνδεσης των νέων δομών ψυχικής υγείας με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Πιθανόν εντός της εβδομάδας, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σχεδιάζει να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου για το θέμα, την οποία θέλει να διοργανώσει εδώ και κάποιο διάστημα. Την ίδια μέρα αναμένεται να παρουσιαστεί και η στρατηγική για την αντικαπνιστική νομοθεσία.
Αρχική μορφή του Νομοσχεδίου είχε δοθεί στους εμπλεκόμενους φορείς είχε δοθεί στα μέσα Μαρτίου, μετά και την έγκριση του από το ΚΥΣΚΟΙΠ (εδώ).
ΠΦΥ
Για τις αλλαγές στο «γιοφύρι της Άρτας», όπως έχει αποδειχθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), η Αριστοτέλους όρισε αρμόδιο τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα και διεξήγαγε ακόμα και ημερίδα, με τη συμμετοχή του ίδιου του Πρωθυπουργού και κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών (εδώ).
Σύμφωνα με τον Σ. Βαρδαρό η μεταρρύθμιση θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στα τέλη του 2016 με τις αρχές του 2017, αρχικά πιλοτικά σε 4 περιοχές, με στόχο να έχει αναπτυχθεί επαρκώς έως το 2020 (εδώ). Αλλά όλα θα γίνουν σταδιακά και προσεχτικά, όπως εξήγησε και ο Υπουργός Υγείας, μιλώντας σε εργαζόμενους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας.
«Πρέπει να γίνει μια μεγάλη στροφή, που θα είναι επικεντρωμένη στον οικογενειακό γιατρό με στόχο να υπάρχει ολιστική φροντίδα και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία. Αυτό απαιτεί μια μεγάλη επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό και επειδή στην παρούσα φάση δεν έχουμε όλους τους αναγκαίους πόρους, θα πρέπει να γίνει σταδιακά», ανέφερε.
Προσέθεσε, όμως, πως παράλληλα «πρέπει να στηρίζουμε τις σημερινές δομές που είναι προβληματικές λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και αυτό ακριβώς κάνουμε προωθώντας προσλήψεις επικουρικών γιατρών, διευρύνοντας το ωράριο λειτουργίας των δομών, κάνοντας συγκεντροποίηση των εργαστηριακών εξετάσεων και εξοικονομώντας πόρους από τα ιδιόκτητα κτίρια».
Στον πυρήνα των αλλαγών βρίσκεται η ανάπτυξη του εθνικού δικτύου Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤοΜΥ), οι οποίες θα αποτελούν την πρώτη βαθμίδα του συστήματος της ΠΦΥ. Οι ΤοΜΥ θα αποτελέσουν πολλαπλά σημεία πρόσβασης, με μικρές δομές και συγκράτηση του κόστους, καθώς θα προσομοιάζουν ιατρεία, χωρίς βαρύ εξοπλισμό.
Προμήθειες
Όσο μελάνι έχει χυθεί για τους προηγούμενους δύο τομείς μπορεί να έχει χυθεί και για το Σύστημα Προμηθειών.
Προσωπικό στοίχημα του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη, καθώς κυριάρχησε και στις προγραμματικές δηλώσεις από τη Βουλή (εδώ), έλαβε το πράσινο φως και από το ΚΥΣΚΟΙΠ, το Δεκέμβρη (εδώ). Αλλά έως τώρα η τύχη των περιβόητων αλλαγών παρέμεναν ερωτηματικό.
Στα τέλη Μαρτίου το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε σε διαβούλευση νομοσχέδιο για τις προμήθειες με τίτλο «Ανάθεση και Εκτέλεση Συμβάσεων Έργων, Μελετών, Προμήθειας Αγαθών και Υπηρεσιών», το οποίο έγινε δεκτό με αντιδράσεις από την πλευρά των προμηθευτών (εδώ).
Σύμφωνα, πάντως, με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, οι αλλαγές αυτές είναι ικανές να επιφέρουν ουσιαστική εξοικονόμηση έως και 25%.
Τα νεώτερα ήρθαν από τη Λάρισα, όπου βρέθηκε ο Υπουργός Υγείας.
«Ξέρουμε καλά τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του συστήματος και δεν έχουμε κανένα λόγο να προστατεύουμε αυτούς τους θύλακες ανομίας. Εμείς δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, ούτε πήγαμε στο υπουργείο Υγείας για να κάνουμε πολιτική καριέρα. Είμαστε συνάδελφοί σας, ξέρουμε τις δυσκολίες και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία και τη σταθεροποίηση του ΕΣΥ», υποστήριξε ο Υπουργός Υγείας, μιλώντας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης.
«Χρειάζεται, όμως και αναδιοργάνωση σε όλα τα επίπεδα γι΄ αυτό και ετοιμάζουμε μια σημαντική νομοθετική παρέμβαση στο χώρο των προμηθειών και μια μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό, ειδικά αυτή την περίοδο είναι απαραίτητη η περιφρούρηση του δημόσιου χρήματος. «Χρειάζεται επιστημονικά τεκμηριωμένη διαχείριση των φαρμάκων, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σωστή και ορθολογική χρήση των καινοτόμων και ακριβών φαρμάκων που εκτινάσσουν το κόστος. Προωθούμε μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των διαγνωστικών- θεραπευτικών πρωτοκόλλων, αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου», προσέθεσε.
Διασύνδεση Νοσοκομείων
Για να είμαστε ακριβής, η νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει η Αριστοτέλους σχετίζεται, κυρίως, με την αποσύνδεση νοσοκομείων. Όπως αποκάλυψε ο Υπουργός, σε ανοικτή συζήτηση με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στο αμφιθέατρο του «Κουτλιμπάνειου» Γενικού Νοσοκομείου η νομοθετική ρύθμιση θα έρθει εντός του έτους (εδώ).
«Πολλές φορές όταν υπάρχει πανεπιστημιακό νοσοκομείο, δημιουργείται μια τάση «δορυφοροποίησης» των άλλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων . Το γνωρίζουμε το πρόβλημα και γι’ αυτό ζητήσαμε από την Υγειονομική Περιφέρεια να το εξετάσει», ανέφερε.
Η εισήγηση της ΥΠΕ ήταν να υπάρξει αποσύνδεση των νοσοκομείων, όπως εξήγησε ο κ. Ξανθός.
«Και αυτό θα γίνει. Στη Λάρισα, στο Ηράκλειο αλλά και σε άλλες περιοχές που υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα», συμπλήρωσε.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ