Το τέλος του Αυγούστου αναμένεται να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας σειράς έντονων διεργασιών για το χώρο του Φαρμάκου, αποτέλεσμα, κυρίως, των αλλαγών που επιφυλάσσει το Μνημόνιο ΙΙΙ για τον κλάδο και με ορίζοντα τη Γενική Ανακοστολόγηση.
Η ψήφιση του νέου Μνημονίου δημιουργεί νέα δεδομένα για τη Φαρμακευτική Αγορά, αλλά αρκετά είναι εκείνα που πρέπει να αποσαφηνιστούν από το Υπουργείο Υγείας. Υπουργικές Αποφάσεις και διατάξεις σε εφαρμοστικούς νόμους, όπου προβλέπεται, αναμένεται να σταθεροποιήσουν το νέο πλαίσιο.
Μυστήριο παραμένει το έκτακτο τέλος 15% που αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του Νόμου του Μνημονίου ΙΙΙ (εδώ). Πληροφορίες αναφέρουν πως στις πρώτες (τηλεφωνικές κυρίως) επαφές της Φαρμακοβιομηχανίας με την Αριστοτέλους μάλλον επιβεβαιώνεται το «αισιόδοξο σενάριο» που θέλει την επισήμανση να αφορά όσους δεν είχαν καταβάλλει το ποσό και δεν είχαν ενταχθεί στη Θετική Λίστα. Αλλά, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί πλήρως και οριστικά. Αντίστοιχα, καθησυχαστικά εμφανίζονται υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Υγείας για την αναφορά στο Μνημόνιο για λήξη της «περιόδου προστασίας δεδομένων» (data protection), αντί για λήξη της πατέντας σκευάσματος. Η αναφορά που προβλημάτισε την αγορά υποβαθμίζεται από την Αριστοτέλους, που ισχυρίζεται πως δεν σηματοδοτεί αλλαγή στα ισχύοντα. Αλλά και πάλι, οι προθέσεις του Υπουργείου Υγείας θα φανούν μόνο στην πράξη.
Στα δυσάρεστα για το σύνολο της αγοράς εντάσσεται η μείωση της τιμής των γενοσήμων στο 32,5% του φαρμάκου αναφοράς. Το πλήγμα θα είναι σημαντικό για τις ελληνικές εταιρίες, αλλά, όπως τόνισαν στο Virus υψηλόβαθμα στελέχη της Φαρμακευτικής Αγοράς, οι επιπτώσεις θα είναι εμφανείς συνολικότερα, κυρίως από τη στιγμή που έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς οι προσπάθειες επέκτασης της χρήσης των γενοσήμων. Στις συζητήσεις των δύο πλευρών δεν αποκλείεται, λοιπόν, να τεθούν και αντίρροπες κινήσεις για την εξισορρόπηση της Αγοράς, με γνώμονα την ανάγκη για ενίσχυση της παραγωγής και της καινοτομίας.
Η Συνάντηση Για όλα τα παραπάνω η συνάντηση των δύο πλευρών κρίνεται απαραίτητη. Ελέω θέρους και Δεκαπενταύγουστου, Φαρμακοβιομηχανία και Υπουργείου Υγείας δεν έχουν καταφέρει να συναντηθούν τετ-α-τετ. Το ραντεβού αναμένεται, όμως, να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Στο τέλος του Αυγούστου αναμένεται να υπάρξει και μια ακόμα σημαντική συνάντηση, αυτή της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων που θα αναλάβει να υλοποιήσει τη Γενική Ανακοστολόγηση
Νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων
Το χρονοδιάγραμμα της Αριστοτέλους τοποθετούσε την έκδοση του Νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων στα μέσα του Σεπτεμβρίου. Αλλά με όλα όσα πρέπει να γίνουν έως τότε μοιάζει απίθανο να το δούμε πριν τα τέλη του Σεπτέμβρη, αν όχι αργότερα. Επιτροπή Τιμών, Διεύθυνση Φαρμάκου και Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) έχουν τη δύσκολη δουλειά να εφαρμόσουν τα νέα δεδομένα του Μνημονίου για την Τιμολόγηση Σύμφωνα με τη μνημονιακή διάταξη, οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων “αναφοράς”, μετά την λήξη της “περιόδου προστασίας των δεδομένων” (data protection period) θα μειώνονται στο 50% της τιμής που είχε το προϊόν όταν ήταν εντός της περιόδου προστασίας των δεδομένων. Από την άλλη, οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας έγκρισής τους, μειώνονται στο 32,5% της τιμής των αντίστοιχων προϊόντων όταν αυτά βρίσκονταν εντός προστασίας δεδομένων. Τα εμπόδια στη διαδικασία φάνηκαν εξαρχής. Ο ΕΟΦ με ανακοίνωση του, στο πλαίσιο της διαδικασίας τιμολόγησης νέων φαρμακευτικών προϊόντων αναφοράς, για τα οποία έχουν υποβληθεί αιτήματα, ζήτησε από τις εταιρίες να αποστείλουν έως και την ερχόμενη Κυριακή (23 Αυγούστου) τα επικαιροποιημένα φύλλα έρευνας- δηλώσεις στοιχείων και τιμών των προϊόντων αναφοράς. Οι Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις, όμως, σημειώνουν πως ο χρόνος είναι ελάχιστος και πρακτικά καθιστά αδύνατο να συλλέξουν στοιχεία και τιμές από 27 χώρες για να συντάξουν τα εν λόγω φύλλα, προκειμένου να προκύψει ο μ.ο. των τριών χαμηλότερων.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ