Η κατανάλωση καρυδιών τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα συνδέεται με ένα 17% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως δείχνει νέα έρευνα.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο δείγμα του πληθυσμού στο Ιράν και παρουσιάστηκε σήμερα στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC 2019), που διεξάγεται στο Παρίσι.
«Τα καρύδια είναι μια καλή πηγή ακόρεστων λιπαρών και περιέχουν λίγα κορεσμένα λιπαρά. Έχουν επίσης πρωτεΐνες, μέταλλα, βιταμίνες, φυτικές ίνες, φυτοστερόλες και πολυφαινόλες που ωφελούν την υγεία της καρδιάς», εξήγησε στο συνέδριο ο επικεφαλής των ερευνητών, Δρ. Noushin Mohammadifard, ο οποίος εργάζεται στο Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών Ερευνών του Isfahan.
Αρκετές μελέτες σε ΗΠΑ και Δυτική Ευρώπη έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών προσφέρει καρδιαγγειακή προστασία, αλλά υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στη μελέτη πήραν μέρος 5.432 ενήλικες ηλικίας 35 ετών και άνω χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, που επιλέχθηκαν τυχαία από αστικές και αγροτικές περιοχές των κομητειών Isfahan, Arak και Najafabad.
Η κατανάλωση καρπών με κέλυφος, συμπεριλαμβανομένων καρυδιών, αμυγδάλων, φιστικιών, φουντουκιών και σπόρων αξιολογήθηκε το 2001 με επικυρωμένο ερωτηματολόγιο. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες ή τα μέλη της οικογένειας συμμετείχαν σε συνεντεύξεις ανά διετία μέχρι το 2013 για την εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων και θανάτου.
Στη διάρκεια παρακολούθησης 12 ετών, σημειώθηκαν 751 καρδιαγγειακά συμβάματα (594 στεφανιαία και 157 εγκεφαλικά επεισόδια), 179 θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα και 458 θάνατοι από όλες τις αιτίες.
Η κατανάλωση καρύων δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα συσχετίστηκε με ένα 17% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας σε σύγκριση με την κατανάλωση καρυδιών μία φορά κάθε δύο εβδομάδες. Η σύνδεση ήταν ισχυρή ακόμα και μετά την προσαρμογή για παράγοντες, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σχέση όπως η ηλικία, το φύλο, η εκπαίδευση, το κάπνισμα και η σωματική δραστηριότητα.
Οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας προτείνουν την κατανάλωση μέχρι 30 γραμμάρια ανάλατων καρυδιών ημερησίως ως ένα από τα χαρακτηριστικά μιας υγιεινής διατροφής, ενώ σημειώνουν ότι οι ξηροί καρποί έχουν πολλές θερμίδες.
Οι ακατέργαστοι καρποί είναι οι πιο υγιεινοί», πρόσθεσε ο Δρ Mohammadifard. “Τα καρύδια πρέπει να είναι φρέσκα, επειδή τα ακόρεστα λίπη μπορούν να οξειδωθούν με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας τα επιβλαβή».
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ