Οι ερευνητές ανακάλυψαν για πρώτη φορά πώς τα μικρόβια, που έχουμε φυσιολογικά στο γαστρεντερικό μας σύστημα, τρώνε τα φάρμακα, που λαμβάνουμε για τη θεραπεία διαφόρων νόσων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
Πρόσφατη έρευνα ταυτοποίησε τα μικρόβια, που είναι υπεύθυνα για την εξουδετέρωση του φαρμάκου λεβοντόπα (L-DOPA), που χορηγείται για τη θεραπεία της νόσου του Parkinson. Η νόσος αυτή προκαλείται όταν καταστρέφονται στον εγκέφαλο τα νευρικά κύτταρα, που παράγουν ντοπαμίνη.
Η έλλειψη της ντοπαμίνης προκαλεί στους ασθενείς συμπτώματα, όπως τρέμουλο προβλήματα βάδισης και ισορροπίας. Η ουσία λεβοντόπα έχει την ικανότητα να μετατρέπεται σε ντοπαμίνη. Όμως, από την ανακάλυψη της λεβοντόπα, οι επιστήμονες γνώριζαν ότι για διάφορους λόγους μεγάλο μέρος της λεβοντόπα δεν μπορούσε να φθάσει στον εγκέφαλο.
Έτσι, η φαρμακευτική βιομηχανία ανέπτυξε την ουσία καρβιντόπα, η οποία αντιμετωπίζει το πρόβλημα μεταβολισμού της λεβοντόπα. Η χορήγηση των δύο ουσιών μαζί είχε ως αποτέλεσμα να παράγεται ντοπαμίνη στον εγκέφαλο, ανακουφίζοντας τους ασθενείς από τα συμπτώματα.
Ωστόσο, και πάλι υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση από ασθενή σε ασθενή στην ποσότητα ντοπαμίνης, που φθάνει στον εγκεφάλο. Πρόσφατα, ερευνητές ανακάλυψαν ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να οφείλεται σε μικρόβια, που βρίσκονται στο γαστρεντερικό μας σύστημα και εμποδίζουν την ντοπαμίνη να φθάσει στον στόχο.
Στην έρευνα συμμετείχαν επιστήμονες από το εργαστήριο Balskus με επικεφαλής τον Maini Rekdal από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι η χορήγηση αντιβιοτικών βελτίωνε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με λεβοντόπα και έτσι, οι ερευνητές υποψιάζονταν ότι ο ένοχος ήταν κάποιο είδος μικροβίων.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Human Microbiome Project, οι ερευνητές εντόπισαν ότι υπεύθυνος ήταν ο τύπος Enterococcus faecalis και στη συνέχεια ο Eggerthella lenta. Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Science.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ