Τη σημασία που αποκτά στις μέρες μας η αυτοθεραπεία ανέδειξαν οι διεθνείς ομιλητές του 2ου OTC & Cosmetics Conference.
Τις προσπάθειες ενίσχυσης της αυτοφροντίδας και στη Γαλλία περιεγραψε η Daphné Lecomte-Somaggio, General Manager της AFIPA, της Γαλλικής Ένωσης Φαρμακευτικής Βιομηχανίας για την υπέυθυνη αυτοθεραπεία. Όπως ανέφερε, τα Συστήματα Υγείας είναι σε κίνδυνο, καθιστώντας απαράιτητη την εξέλιξη του. Όλοι οι τομείς του Συστήματος Υγείας είναι κορεσμένοι. Η αυτοφροντίδα μπορεί, όμως, να βοηθήσει, οδηγώντας σε ένα αποδοτικότερο μοντέλο, αποφορτίζοντας το ΣΥ και επιτυγχάνοντας εξοικονομήσεις. Εκτιμάται πως χάρη στην εξέλιξη της αυτοφροντίδας μπορούν να εξοικονομηθούν στη Γαλλία 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.
«Η ανάπτυξη της αυτοφροντίδας αποτελεί αναγκαιότητα για την αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας» τόνισε η κα Lecomte, εξηγώντας ότι αποτελεί το μοχλό για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων του Γαλλικού ΕΣΥ: 10,3% λιγότεροι γιατροί από το 2007 και συνεχίζουν να μειώνονται, 15 εκ. πολίτες πάσχουν από μία χρόνια ασθένεια για την οποία λαμβάνουν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, 55% των πολιτών δυσκολεύονται να κλείσουν ιατρικό ραντεβού, 108% πληρότητα ΤΕΠ.
Η προσπάθεια στη Γαλλία κινείται σε 3 άξονές. Καταρχάς, σχεδιάζονται μέτρα που θα μεταρρυθμίσουν το σύστημα ασφαλιστικής κάλυψης, με ενίσχυση της προσφοράς σκευασμάτων αυτοθεραπείας. Παράλληλα, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην ενίσχυση της συμμετοχής των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών. Τέλος, επιδιώκεται η διευκόλυνση της πρόσβασης στην αυτοθεραπεία, ιδίως από πλευράς κόστους.
«Το 60% των Γάλλων πολιτών είναι έτοιμο να αναλάβει από μόνο του τα έξοδα προκειμένου να αντιμετωπίσει ελαφρά προβλήματα υγείας» ανέφερε. Το 80% των Γάλλων που χρησιμοποίησαν ΜΗΣΥΦΑ έπειτα από τη συμβουλή του φαρμακοποιού, έγιναν καλά χωρίς να χρειαστεί η επίσκεψη στο ιατρείο. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι οι Γάλλοι γιατροί πιστεύουν ότι σχεδόν το 45% των ασθενών που βλέπουν θα μπορούσαν οι ίδιοι να γιατρέψουν το πρόβλημα, ακολουθώντας τις συμβουλές ενός φαρμακοποιού.
“Πρέπει να μιλάμε με μια φωνή και να προωθούμε τα ίδια μηνύματα, όλοι όσοι εμπλεκόμαστε στη διαδικασία”, τόνισε ο Dr. Peter Smith, OBE, Γενικός Ιατρός και Self Care Forum Board Co-chair. Όπως τόνισε, η αυτοφροντίδα είναι μονόδρομος, ειδικά για τα συστήματ αυγείας που έχουν δυσκολίες στη διασφάλιση πόρων, όπως το NHS. Στη Βρετανία κατέστη δυνατή η ανάδειξη της αυτοφροντίδας ως κεντρικό άξονα στο NHS.
Για τον Raymond Anderson, Πρόεδρο της Φαρμακευτικής Ένωσης της Κοινοπολιτείας και μέλος της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του EMA χρειάζεται η προώθηση αποτελεσματικών και οικονομικών φαρμάκων, ποιοτικών προϊόντων, αλλά και την εκπαίδευση γιατρών και καταναλωτών.
Αποδοτικές αγορές, κατά τον κ. Anderson, αποδεικνύονται αυτές που αφορούν φάρμακα για οξείες και αυτοπεριοριζόμενες παθήσεις, οικονομικά σκευάσματα για σύντομη χρήση. Αντιθέτως, αναποτελεσματικές αποδεικνύονται αγορές για φάρμακα για μακροχρόνιες παθήσεις, που απαιτούν παρακολούθηση ή πρόσβαση σε περαιτέρω πληροφορίες, αλλά και τιμολογιακά ευαίσθητα σκευάσματα.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ