Το ΠΔ, που δημοσιεύθηκε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο έπειτα από σχετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ, καθόριζε τους όρους, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επαγγελματικού τίτλου, καλύπτοντας ένα πολυετές νομικό κενό, ώστε να μην ασκούν το επάγγελμα πρόσωπα που δεν έχουν την κατάλληλη κατάρτιση.
Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων-Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ), ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας έχει θέσει σε σύντομη διαβούλευση νέο ΠΔ, με το οποίο η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος λογοθεραπευτή θα χορηγείται στους κατόχους πτυχίων της αλλοδαπής, ακόμη και χωρίς αναγνώριση αντιστοιχίας από το ΔΟΑΤΑΠ, όπως επίσης και στους κατόχους σχετικών μεταπτυχιακών τίτλων ΜΠΣ μονοετούς διάρκειας, με διαφορετικό βασικό τίτλο σπουδών. Ακόμη, το νέο ΠΔ προβλέπει με μεταβατική διάταξη την απονομή άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και σε όσους εργάζονταν ως λογοθεραπευτές μέχρι πρόσφατα, ακόμη κι αν δεν είναι κάτοχοι πτυχίου.
Πρωτάκουστα πράγματα για την Ελλάδα του 2015, χαρακτηρίζει τα όσα συμβαίνουν η πρόεδρος του ΣΕΛΛΕ, Φιλιώ Βλάχου, τονίζοντας ότι ξεκινάει ένας νέος γύρος αντιδράσεων, διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων για την προάσπιση της επιστήμης και την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των επιστημόνων Λογοπαθολόγων-Λογοθεραπευτών.
Ο ΣΕΛΛΕ υπογραμμίζει πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αγνοεί επιδεικτικά ότι:
- η λογοθεραπεία δεν είναι μια εξειδίκευση μεταπτυχιακού επιπέδου, αλλά μια επιστήμη που απαιτεί επίπονη και πολυετή θεωρητική και κλινική εκπαίδευση, καθώς έχει να κάνει με ευαίσθητες ομάδες
- ένα νομοθετικά ρυθμιζόμενο επάγγελμα ασκείται, κατά κύριο λόγο, από τους αποφοίτους της αντίστοιχης δημόσιας σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης., τις οποίες δεν μπορεί η Πολιτεία να τις υποβαθμίζει, εξισώνοντάς τες με ένα μονοετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα ή με πτυχία του εξωτερικού που δεν έχουν την απαραίτητη αναγνώριση αντιστοιχίας του ΔΟΑΤΑΠ
- η ανεξέλεγκτη άσκηση του επαγγέλματος της λογοθεραπείας από ακατάλληλα προς τούτο πρόσωπα, συνεπάγεται κινδύνους για την ψυχοκινητική εξέλιξη, την υγεία, ακόμα και τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.
«Το νέο σχέδιο ΠΔ επιτρέπει, για ακόμη μία φορά, την άσκηση του επαγγέλματος από άτομα που δεν διαθέτουν τουλάχιστον τα τυπικά προσόντα, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και επιβαρύνοντας τον ήδη υπερχρεωμένο ΕΟΠΥΥ» τονίζει η κ. Βλάχου. Και προσθέτει «ο ΣΕΛΛΕ, ο πολυπληθέστερος σύλλογος λογοθεραπευτών της χώρας, μένει σταθερός στη θέση του: πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και ο νόμος να προστατέψει όχι μόνο τους επιστήμονες λογοθεραπευτές, αλλά κυρίως εκείνους τους πολίτες που αναζητούν τις υπηρεσίες τους».