Η μέτρα κατανάλωση γαλακτοκομικών με πλήρες λίπος μειώνουν την πιθανότητα εμφράγματος και εγκεφαλικού, αυξάνοντας την πιθανότητα να ζήσετε περισσότερο! Μάλιστα, έχουν μεγαλύτερα οφέλη στην υγεία μας, σε σύγκριση με τα γαλακτοκομικά light…
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μεγάλη έρευνα, που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στο περιοδικό The Lancet, καταρρίπτοντας τις προτάσεις των διεθνών οδηγιών για τη διατροφή.Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 136.000 ενήλικες σε 21 χώρες, οι οποίοι τέθηκαν σε παρακολούθηση κατά μέσο όρο για 9 χρόνια.
Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η κατανάλωση δύο ή περισσοτέρων μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων πλήρους λίπους την ημέρα συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητας, σε σύγκριση με λιγότερη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων ή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Μάλιστα, ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν πάνω από 2 φορές υψηλότερος σε άτομα, που δεν κατανάλωναν γαλακτοκομικά προϊόντα!
«Παρατηρήσαμε ότι η υψηλότερη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και καρδιαγγειακής νόσου, ιδιαίτερα εγκεφαλικού επεισοδίου», ανέφερε ο Mahshid Dehghan από το πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά. «Η μελέτη μας δείχνει ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων δεν πρέπει να αποθαρρύνεται και ίσως να ενθαρρυνθεί ακόμη και στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος όπου η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων είναι χαμηλή».
Να σημειωθεί ότι οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για τη διατροφή συνιστούν την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων πλήρους λίπους για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου, διότι «υποτίθεται ότι επηρεάζουν δυσμενώς τα λιπίδια του αίματος, που συνδέονται με αυξημένες καρδιαγγειακές παθήσεις και θνησιμότητα».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Dehghan, τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν επίσης οφέλη. Περιέχουν μια σειρά πιθανών ωφέλιμων ενώσεων, όπως συγκεκριμένα αμινοξέα, κορεσμένα λιπαρά, φυσικά trans-λιπαρά, βιταμίνη Κ1 και K2 και ασβέστιο. Ακόμη, μπορεί να περιέχουν προβιοτικά, πολλά από τα οποία μπορεί επίσης να κάνουν καλό στην υγεία.
Επομένως, η επίδραση των γαλακτοκομικών προϊόνων δεν μπορεί να προσδιοριστεί με αξιοπιστία αποκλειστικά από την επίδρασή τους σε έναν δείκτη κινδύνου, όπως η χοληστερόλη ή τα λιπαρά οξέα.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει θετικά αποτελέσματα των γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά οι περισσότερες έχουν διεξαχθεί στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, όπου η κατανάλωση γαλακτοκομικών και η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων είναι πολύ συνηθισμένη, σε σχέση με άλλες περιοχές του κόσμου όπου η στεφανιαία νόσος ξεπερνά τα εγκεφαλικά. Αντίθετα, τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι πιο κοινά από την καρδιαγγειακή νόσος, σε άλλες περιοχές, όπως η Ανατολική Ασία και η Αφρική.
Η μελέτη PURE είναι μια μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τα Ινστιτούτα Population Health Research Institute και Institutes of Health Research, Heart and Stroke Foundation του Οντάριο, και τα Καναδικά Institutes of Health Research’s Strategy for Patient Oriented Research, και το European Research Council.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ