Νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην υψηλότερη κατανάλωση ποτών με ζάχαρη (αναψυκτικά, χυμοί κλπ) και του αυξημένου κινδύνου καρκίνου.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό BMJ, δείχνουν ότι μια αύξηση 100 ml ημερησίως στην κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης γενικά καρκίνου κατά 18% και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 22%.
Αντίθετα, η κατανάλωση ποτών με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες δεν συσχετίστηκε με κίνδυνο καρκίνου, αλλά οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι απαιτείται προσοχή στην ερμηνεία αυτού του ευρήματος λόγω του σχετικά χαμηλού ποσοστού κατανάλωσης σε αυτό το δείγμα.
Οι 101.257 συμμετέχοντες στη μελέτη ηλικίας άνω των 18 ετών ολοκλήρωσαν διαδικτυακά ερωτηματολόγια για τη διατροφή, τα οποία σχεδιάστηκαν για να μετρήσουν την κατανάλωση 3.300 διαφορετικών ειδών διατροφής και ποτών και παρακολουθήθηκαν για μέγιστο διάστημα 9 ετών.
Τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν με βάση διάφορους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο, όπως ηλικία, φύλο, εκπαιδευτικό επίπεδο, οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, κάπνισμα και επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.
Οι ερευνητής εξήγησαν ότι τα δεδομένα αυτά «υποστηρίζουν τις υφιστάμενες συστάσεις για τη διατροφή που αφορούν τη μείωση της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών, συμπεριλαμβανομένου του 100% φυσικού χυμού φρούτων, καθώς και πολιτικές, όπως η φορολόγηση και περιορισμοί στην προώθηση των ποτών αυτών».
Η κατανάλωση ποτών με ζάχαρη έχει αυξηθεί παγκοσμίως κατά τις τελευταίες δεκαετίες και συνδέεται πειστικά με τον κίνδυνο παχυσαρκίας, ο οποίος με τη σειρά του αναγνωρίζεται ως ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για πολλούς καρκίνους.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ