Συνάντηση με την Κυβερνητική Εκπρόσωπο και γιατρό, Όλγα Γεροβασίλη είχε σήμερα ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ Αττικής, Π. Ψυχάρης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, η συνάντηση ήταν ανεπίσημη αλλά είχε ως στόχο την ενημέρωση της κ. Γεροβασίλη για την κατάσταση που επικρατεί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τα φλέγοντα προβλήματα της. Άλλωστε, εκ του ρόλου της η κυρία Γεροβασίλη αν και δεν έχει αρμοδιότητες στη λήψη αποφάσεων αποτελεί “σκαλοπάτι” για την ενημέρωση του Πρωθυπουργού.
Το θέμα που κυριάρχησε στη συζήτηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, ήταν οι εκκρεμότητες στα εργασιακά ζητήματα του υγειονομικού προσωπικού της ΠΦΥ και ειδικότερα το θέμα της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (ΠΑΑ). Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο νόμος έχει αρκετά κενά, ενώ το νομοσχέδιο που είχε τεθεί σε δημοσια διαβούλευση φαίνεται πως έχει “παγώσει” και η οποία ενεργοποίηση του απαιτεί πρώτα επεξεργασία, τόσο από την Αριστοτέλους όσο και από τα συλλογικά όργανα του Υγειονομικού Προσωπικού, τα οποία, όμως, φέρονται να μην έχουν επίσημη ενημέρωση.
Στα τέλη Μαΐου, ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί και οδοντίατροι βρέθηκαν και πάλι αντιμέτωπο με το δίλημμα “δημόσιο και ΠΑΑ ή ιδιωτικό ιατρείο και σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ” (εδώ). Ο Υπουργός Υγείας είχε αφήσει να εννοηθεί πως υποστηρίζει την ύπαρξη ενός ικανού μεταβατικού σταδίου πριν την καθολική εφαρμογή του καθεστώτος ΠΑΑ, αλλά με το σχέδιο νόμου που μπήκε στη διαβούλευση εμφανίζεται να δίνει διορία μόλις έως τα τέλη του έτους (εδώ).
Το Υπουργείο Υγείας, βέβαια, πρέπει να ξεπεράσει και ένα πιο ουσιαστικό εμπόδιο. Ο λόγος για τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους γιατρούς του ΠΕΔΥ, οι οποίοι κινήθηκαν νομικά εναντίον του Νόμου Γεωργιάδη, που πρώτος τους ζητούσε να επιλέξουν μεταξύ ΠΑΑ και ιδιωτικό ιατρείο.
Η σημερινή ηγεσία της Αριστοτέλους είχε καλέσει τους γιατρούς που επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα ΠΦΥ, να παραιτηθούν από όλες τις υπέρ αυτών εκδοθείσες δικαστικές αποφάσεις (εδώ). Άραγε η καθυστέρηση στην κατάθεση του σχεδίου νόμου να σημαίνει και την αναπροσαρμογή της διάρκειας και των όρων του μεταβατικού σταδίου; Οι γιατροί πάντως διεκδικούν μια σαφώς ευρύτερη περίοδο προσαρμογής.
Την ίδια ώρα, μια καθυστέρηση του ΕΟΠΥΥ φέρεται να συνιστά αντικίνητρο για αρκετούς από όσους έχουν κινηθεί νομικά, να επιστρέψουν στα ΠΕΔΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, το ΔΣ του Οργανισμού είχε συμφωνήσει να θεσμοθετήσει τη διατήρηση του δικαιώματος επανεργοποίησης της σύμβασης για όσους γιατρούς επιλέξουν να επιστρέψουν στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, έως τώρα απόφαση δεν έχει εκδοθεί και εν αναμονή των νέων συμβάσεων, με αποτέλεσμα οποιος γιατρός επιλέξει την εργασία του στα ΠΕΔΥ κινδυνεύει να χάσει οριστικά τη συμβατική του σχέση με τον ΕΟΠΥΥ.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ