Χωρίς Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου και Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, τους βασικούς πυλώνες δηλαδή για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου, παραμένει εν έτει 2018 η χώρα.
Οι διεργασίες που θα επιτρέψουν τη συγκρότηση του φορέα που θα καταρτίσει το πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τον καρκίνο, πάντως, είναι σε εξέλιξη. Σύμφωνα, μάλιστα, με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας “θα είμαστε έτοιμοι στο αμέσως επόμενο διάστημα να προχωρήσουμε στην συγκρότηση του φορέα εκείνου που, αξιοποιώντας κάθε πρόταση που ήδη έχει κατατεθεί και την αντίστοιχη εμπειρία άλλων χωρών, θα συγκροτήσει το πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τον καρκίνο και για κάθε πτυχή του – από την πρόληψη μέχρι την βασική έρευνα”.
Μέχρι τότε, τα σχέδια της Αριστοτέλους στον τομέα εξαντλούνται στα θεσμικά “εργαλεία” για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, λόγου χάρη στη διαχείριση της καθημερινότητάς τους.
Ένα σημαντικό εργαλείο παρέμβασης στα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι ασθενείς είναι η Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας στο Υπουργείο και τα Γραφεία Προάσπισης των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας στα νοσοκομεία. “Δέσμευσή μας είναι ότι τις αμέσως επόμενες μέρες, με την παρουσία της Ομοσπονδίας σας, η Επιτροπή του Υπουργείου θα συνεδριάσει για να υλοποιήσει στοχευμένες παρεμβάσεις – καθώς η συλλογή των στοιχείων έχει ήδη ολοκληρωθεί- για τα προβλήματα που αφορούν στην ικανότητα και την επάρκεια των δημόσιων νοσοκομείων να καλύπτουν έγκαιρα τις ανάγκες σε ακτινοθεραπείες, σε φαρμακευτική αγωγή και ολοκληρωμένη φροντίδα” δεσμεύτηκε ο κ. Γιαννόπουλος.
Επιχειρώντας, ταυτόχρονα, να καθησυχάσει τις εκπεφρασμένες ανησυχίες των ασθενών για τις νέες ρυθμίσεις για το φάρμακο, τόνισε ότι με αυτές αποκαθίστανται θεσμικά ελλείμματα οδηγώντας σε“μια νέα ισορροπία ανάμεσα στην αναγκαιότητα αποζημίωσης των φαρμάκων με αποδεδειγμένο κλινικό όφελος και στην καθολικότητα πρόσβασης στην καινοτομία”. Υπενθύμισε, ακόμα, τη θεσμοθέτηση της συμμετοχής συλλογικοτήτων ασθενών στην διαδικασία αξιολόγησης νέων φαρμάκων, καθώς και στη νομοθέτηση του νέου ηλεκτρονικού συστήματος προεγκρίσεων, μια σημαντική παρέμβαση για την εξάλειψη της καθυστέρησης στη χορήγηση των ακριβών φαρμάκων.
“Τα διαγνωστικά/θεραπευτικά πρωτόκολλα για τους καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του προστάτη και τις αιματολογικές κακοήθειες, έχουν ήδη ολοκληρωθεί και δρομολογείται η ενσωμάτωσή τους στην διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης” πρόσθεσε ο γενικός.
Αμέσως μετά ακολουθεί η σοβαρή προσπάθεια για την κατάρτιση των αντίστοιχων μητρώων (registries), προσπάθεια που απαιτεί την συμμετοχή των επιστημόνων και της ακαδημαϊκής κοινότητας ειδικότερα, αλλά και την ενεργό συμβολή των συλλογικοτήτων των ασθενών. “Τα μητρώα θα αποτελέσουν και μιας ιδιαίτερης αξίας εργαλείο στην λειτουργία του οργανισμού ΗΤΑ, οργανισμού που πρόκειται να υποκαταστήσει την Επιτροπή που μόλις δημιουργήθηκε” διευκρίνισε ο κ. Γιαννόπουλος, καταλήγοντας: “Τα προαναφερόμενα εργαλεία θα ολοκληρώσουν την συμβολή τους, μέσα από την διαλειτουργικότητά τους με τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας”.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ