Θέμα τύχης και ευκαιρίας έχει καταστεί η πρόσβαση στην Υγεία για τους κατοίκους των νησιών της άγονης γραμμής, που πλήττεται από τις ελλείψεις σε γιατρούς και μέσα.
Η στελέχωση και ο εξοπλισμός των δομών Υγείας των νησιών αποδεικνύεται ιδιαιτέρως προβληματική, με την κατάσταση να επιδεινώνεται διαρκώς τα χρόνια του μνημονίου και τις κυβερνήσεις να εμφανίζονται αδύναμες να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.
Η ανακούφιση και η ευγνωμοσύνη για τους περισσότερους από τους νησιώτες όταν στο νησί τους πιάνει λιμάνι ένα καράβι που μεταφέρει εθελοντικές ομάδες ιατρών είναι ενδεικτική του μεγέθους του προβλήματος. Ιδιαίτερα όταν μεταξύ αυτών είναι παιδίατροι, σπάνια ειδικότητα στη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και οδοντίατροι ή οχήματα με σύγχρονα διαγνωστικά μέσα.
Τα σοβαρά εμπόδια στην πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας για τους κατοίκους των νησιών της άγονης γραμμής αναδείχθηκαν και στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για τα προγράμματα που υλοποιεί με το Μη Κυβερνητικό Οργανισμό «Αναγέννηση & Πρόοδος».
Ειδικά οι μικροί νησιώτες αντιμετωπίζονται σαν παιδιά ενός κατώτερου θεού. Για τον πρόεδρο του ΜΚΟ, Δρ. Παναγιώτη Κουλουράκη το πρώτο και βασικότερο πρόβλημα για τα παιδιά της άγονης γραμμής είναι η κακή στοματική υγεία, που αγγίζει το 80% με 85%! Επιπροσθέτως, από τα νησιά λείπουν οφθαλμίατροι και μετά, «ανά νησί παρουσιάζονται διαφορετικές δυσκολίες, σε κάποιο ο αριθμός των αρρύθμιστων ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη είναι μεγάλος, σε άλλο νησί καταγράφονται σοβαρά περιστατικά οστεοαρθρίτιδας», σημείωσε ο κ. Κουλουράκης.
«Τα 200 παιδιά της Αστυπάλαιας μένουν εβδομάδες ακόμα και μήνες χωρίς παιδίατρο», αναφέρει από την πλευρά του ο Δήμαρχος του νησιού, Πανορμίτης Κονταράκης, υπογραμμίζοντας τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά στον τομέα της Υγείας.
Όπως αναφέρουν νησιώτες από την Αστυπάλαια στο Virus μόνιμος παιδίατρος λείπει από το νησί σταθερά εδώ και περίπου δέκα χρόνια.
Στα μικρά Ψαρά η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη για τους 450 κατοίκους, μεταξύ τους και 55 παιδιά. Σε αυτό το μικρό αλλά ιστορικό νησί του Αιγαίου το Νο1 πρόβλημα των κατοίκων είναι η Υγεία. «Εδώ και 2 χρόνια το Πολυδύναμο (!) Ιατρείο του νησιού είναι χωρίς γιατρό και μόνο κάθε 10 ημέρες επισκέπτεται το νησί γιατρός από τη Χίο», τόνισε ο Δήμαρχος των Ψαρών, Κώστας Βρατσάνος.
Για τα Άτομα με Αναπηρία που κατοικούν στα νησιά τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, αφού, σε γενικές γραμμές, είναι αναγκασμένα να παραμένουν, το περισσότερο καιρό, κλεισμένα στο σπίτι τους, κυρίως λόγων της απουσίας υποδομών, όπως επεσήμανε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων «Περπατώ», Αλέξανδρος Ταξιλδάρης. Ο Σύλλογος ανέλαβε, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΙΣΝ Αθλητικά Μονοπάτια, να γνωρίσει στους μικρούς νησιώτες το παραολυμπιακό κίνημα και τα αθλήματα των Παραολυμπιακών, στα οποία οι Έλληνες αθλητές είναι πρωταγωνιστές.
Όπως έχει διαπιστωθεί και από άλλες αποστολές εθελοντών στα περισσότερα Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Ιατρεία της άγονης γραμμής παρατηρείται έλλειψη στοιχειωδών αναλώσιμων υλικών. Τις ανάγκες επιχείρησαν να καλύψουν και εφέτος το καλοκαίρι οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες προσφέροντας δωρεάν στους κατοίκους τους ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας, υψηλής ποιότητας. Συγκεκριμένα, οι Μονάδες, επανδρωμένες με ομάδα 25 ιατρών και επιστημονικό προσωπικό, έχουν ήδη επισκεφθεί το Καστελόριζο, την Αμοργό, την Κάσο, την Αστυπάλαια, τα Ψαρά, τους Φούρνους, τη Θύμαινα, την Πάτμο, τη Φολέγανδρο, τους Λειψούς τη Νίσυρο, την Τήλο και την Σέριφο, προσφέροντας σε περισσότερους από 6.040 κατοίκους πρόσβαση σε υπηρεσίες ιατρικής μέριμνας, αλλά και προληπτικής εκπαίδευσης. Οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών, εκτός της πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες από ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων (παιδίατρο, γυναικολόγο, καρδιολόγο, οδοντίατρο, ορθοπεδικό, οφθαλμίατρο, πνευμονολόγο, γενικό χειρουργό, νευρολόγο, ψυχολόγο, διαιτολόγο και ωτορινολαρυγγολόγο), ήταν αποδέκτες επίσης πιο εξειδικευμένων υπηρεσιών, καθώς οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες περιλαμβάνουν ένα υπερσύγχρονο συγκρότημα ψηφιακού μαστογράφου, ένα φορητό μηχάνημα ακτινογραφίας και ένα συγκρότημα οστικής πυκνότητας.
Μέσα από το πρόγραμμα των Κινητών Μονάδων καταγράφτηκε η έλλειψη οργανωμένων αθλητικών δραστηριοτήτων για παιδιά. Σχεδιάστηκε έτσι το πρόγραμμα «Αθλητικά Μονοπάτια» για τα παιδιά το οποίο υλοποιήθηκε επίσης με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».
Συγκλονιστικό στοιχείο είναι πως μόνο το 3% των παιδιών στα νησιά που επισκέφθηκαν οι Κινητές Μονάδες κολυμπούσαν βάσει των αρχών της ασφαλούς κολύμβησης.
Μεταξύ των σημαντικών ευρημάτων των γιατρών της αποστολής ήταν ασθενείς με σοβαρές καρδιολογικές παθήσεις (στένωση αορτής, ανεύρυσμα αορτής, διαταραχή λειτουργίας βηματοδότη), ασθενής με μετεγχειρητική επιπλοκή σε μεταμόσχευση κερατοειδούς, περιστατικό με αδιάγνωστο καρκίνο πνεύμονα, μελάνωμα in situ και πιθανό ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα σε ασθενή με μελάνωμα. Ακόμη, πραγματοποιήθηκε 4ωρο χειρουργείο μετά από ακρωτηριασμό αριστερού αντίχειρα από τη μετακαρποφαλαγγική άρθρωση, το οποίο αντιμετωπίσθηκε με μεγάλη επιτυχία από όλη την ομάδα με αποτέλεσμα ο αντίχειρας να είναι βιώσιμος, ένα παιδί διαγνώστηκε με πιθανή Ρολανδική Επιληψία στο οποίο κανονίσθηκε και άμεση διακομιδή και εισαγωγή του παιδιού στο Αττικό Νοσοκομείο για διερεύνηση και θεραπεία, ενώ πραγματοποιήθηκε άμεση αεροδιακομιδή σε 1 περιστατικό που προσήλθε με κολποκοιλιακό αποκλεισμό (χαμηλό σφυγμό) και συγκοπτικά επεισόδια από τετραημέρου στο οποίο έγινε σύσταση για τοποθέτηση μόνιμου βηματοδότη.
Ο Δρ. Κουλουβάρης αναφέρθηκε και στη μεγάλη έρευνα που γεννήθηκε μέσα από τη διαπίστωση των προβλημάτων κατά τις επισκέψεις των Κινητών Μονάδων πέρσι και φέτος στα ακριτικά νησιά. Η ιατρική ομάδα των Κινητών Μονάδων έχει αναπτύξει και εφαρμόσει και Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, που προσφέρει σημαντικές επιδημιολογικές πληροφορίες για την Υγεία της νησιωτικής Ελλάδας. Η έρευνα διήρκησε περίπου ένα χρόνο και τα δεδομένα που προέκυψαν θα παρουσιαστούν τον Οκτώβριο στο Διεθνές Ορθοπεδικό Συνέδριο που διεξαχθή στην Αθήνα.
Δείτε το video που ετοίμασε το ΙΣΝ
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ