Απαντήσεις στα ερωτήματα γύρω από τη διάθεση, διακίνηση και φύλαξη των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων που θα ανήκουν στην υποκατηγορία των Γενικής Διάθεσης Φαρμάκων (ΓΕΔΙΦΑ) δίνει η σχετική Υπουργική Απόφαση, η οποία και υπεγράφη από τον Ανδρέα Ξανθό. Ειδικότερα, η ΥΑ προβλέπει ότι τα φάρμακα που θα ενταχθούν στα ΓΕΔΙΦΑ θα έχουν ήδη καταταγεί στην υποκατηγορία των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), προϋπόθεση που είχαν θέσει και οι φαρμακευτικές εταιρίες. Παράλληλα, όμως, σύμφωνα με το πλαίσιο διάθεσης των ΓΕΔΙΦΑ, δεν θα πρέπει να συντρέχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα για επανεξέταση της κατάταξής τους, να είναι φάρμακα αντιμετώπισης προφανούς συμπτώματος (πχ. κεφαλαλγία, ναυτία κ.α), οι οδηγίες τους να είναι απλές, οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες να είναι ελάχιστες και, αν υπάρχουν, να είναι χαμηλού κινδύνου.
Ακόμη, οι συνθήκες φύλαξης και διακίνησης θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τα εγκεκριμένα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας τους, οι συσκευασίες τους να είναι μικρές έτσι ώστε η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μην είναι δυνατό να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη και να μην υπάρχουν σοβαρές και τεκμηριωμένες ενδείξεις από τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία σε έγκριτα περιοδικά που διαθέτουν κριτική επιτροπή αξιολόγησης (peer review) για σοβαρούς κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση των φαρμάκων αυτών. Supermarket και παντοπωλεία θα μπορούν να διαθέτουν μόνο τα ΓΕΔΙΦΑ, μαζί, φυσικά, με τα φαρμακεία. Τα σκευάσματα θα πρέπει να βρίσκονται σε διαχωρισμένο και διακριτό χώρο από τα υπόλοιπα προϊόντα, με ευκρινή σήμανση «Φάρμακα Γενικής Διάθεσης- ΓΕΔΙΦΑ». Σημειώνεται ότι απαγορεύεται η πώληση άνω των 2 συσκευασιών ΓΕΔΙΦΑ ανά συναλλαγή.
«Στον ίδιο χώρο και σε σημείο εμφανές για τον καταναλωτή θα τοποθετείται πινακίδα διαστάσεων τουλάχιστον 15Χ25 εκ. με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι σε χώρο εκτός φαρμακείου, επιτρέπεται η πώληση μόνο φαρμάκων που φέρουν στην εξωτερική τους συσκευασία πράσινο κύκλο εντός του οποίου αναγράφεται «ΓΕΔΙΦΑ» με πορτοκαλί χρώμα και προειδοποιεί ότι η αλόγιστη χρήση φαρμάκων εγκυμονεί κινδύνους, Διαβάστε προσεκτικά το φύλλο οδηγιών χρήσης κάθε φορά που λαμβάνεται κάποιο φάρμακο. Απαγορεύεται η πώληση φαρμάκων σε άτομα κάτω των 18 ετών». Η εξωτερική συσκευασία των ΓΕΔΙΦΑ πρέπει να φέρει ανεξίτηλο προτυπωμένο ευδιάκριτο πράσινο κύκλο, εντός του οποίου θα αναγράφεται με πορτοκαλί χρώμα «ΓΕΔΙΦΑ».
Η ΥΑ φαίνεται να απαντά, λοιπόν, σε όλα τα βασικά ερωτήματα γύρω από τα φάρμακα που θα λάβουν τη “σφραγίδα” ΓΕΔΙΦΑ (εδώ) και μοιάζει να μην καθιστά απαραίτητη την ύπαρξη φαρμακοποιού στα καταστήματα λιανικής που θα τα διαθέτουν. Απαραίτητη, όμως, για να συμπληρωθεί το παζλ, είναι η λίστα με τα συγκεκριμένα σκευάσματα που θα βγουν από τα φαρμακεία και η οποία εκτιμάται ότι θα συντάξει ο ΕΟΦ. Η απόφαση του Ανδρέα Ξανθού, πάντως, περιγράφει και τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι Κάτοχοι Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) για την κατάταξη των προϊόντων τους στην υποκατηγορία ΓΕΔΙΦΑ. Όπως διευκρινίζει το Υπουργείο Υγείας, «η δημιουργία της υποκατηγορίας των ΓΕΔΙΦΑ αποτελεί μέρος της συμφωνίας του Αυγούστου του 2015 με τους «θεσμούς» […] Στην εισήγηση που κατέθεσε η επιτροπή στον υπουργό Υγείας, ο κατάλογος των ΓΕΔΙΦΑ περιλαμβάνει 216 από τα συνολικά 1.582 ΜΗΣΥΦΑ. Κατά συνέπεια, το ποσοστό των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων που θα μπορούν να διατίθενται και εκτός φαρμακείων δεν ξεπερνά το 13%».
ΥΑ_ΓΕΔΙΦΑ
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ