Ένα ψηφιακό «εργαλείο» επιδιώκει να αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης της φαρμακοθεραπείας των Ελλήνων, οδηγώντας σε λιγότερες επιπλοκές και μεγαλύτερες εξοικονομήσεις. Εμπνευστής της πρωτοβουλίας ανάπτυξης του συστήματος, που φέρει την ονομασία Take Care, είναι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, σε συνεργασία με την εταιρεία NOUFIO.
Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί της ανάγκης βελτίωσης της συμμόρφωσης του ασθενή με τη φαρμακευτική αγωγή, η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στον τομέα της υγείας σήμερα.
Έρευνες έχουν προσδιορίσει το ποσοστό των ασθενών που δεν λαμβάνουν τα φάρμακά τους σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες ή δεν παραμένουν συμμορφωμένοι με τη φαρμακευτική τους αγωγή, σε πάνω από 50%. Οι επιπτώσεις είναι συχνά επιδείνωση της κατάστασης της υγείας, νοσηλεία και κατ΄ επέκταση την αύξηση της δαπάνη της υγειονομικής περίθαλψης. Στις ΗΠΑ το κόστος της μη συμμόρφωσης υπολογίζεται στα $177 δισ., ετησίως, που αντιστοιχεί σε 1,5 εκατομμύριο περιστατικά νοσηλείας, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
Το σύστημα αποτελείται από δύο σκέλη, το λογισμικό που διαχειρίζεται ο Φαρμακοποιός και την ηλεκτρονική εφαρμογή που έχει στο κινητό του ο ασθενής. Διατίθεται δωρεάν, τόσο σε φαρμακεία όσο και σε πολίτες, ενώ είναι «στον αέρα» από την πρώτη ημέρα του χρόνου. Είναι εγκεκριμένη από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη δυνατότητα χρήσης της από τους φαρμακοποιούς και σε ό,τι αφορά τη στατιστική αξιοποίηση των δεδομένων συμμόρφωσης με τη φαρμακοθεραπεία, που θα προκύπτουν από την εφαρμογή, θα μπορεί να γίνεται από εξουσιοδοτημένους φορείς.
Όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου του ΠΦΣ για την παρουσίαση του συστήματος, «σε πολλές δυτικές χώρες έχει εφαρμοστεί ως τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού η διαδικασία της Διαχείρισης της Φαρμακοθεραπείας μέσω των φαρμακείων. Η υπηρεσία αυτή περιλαμβάνει πρωτόκολλα διαχείρισης και διαδικασίες ενημέρωσης, συμβουλής και παρακολούθησης της φαρμακοθεραπείας των ασθενών από τους φαρμακοποιούς. Στην πιο προωθημένη τους μορφή, οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνουν ηλεκτρονικές εφαρμογές, οι οποίες μάλιστα έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας και ειδοποιήσεων με τους χρήστες των φαρμάκων».
Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με έρευνα του 2015 που συμμετείχαν τα περισσότερα φαρμακεία στην Πορτογαλία:
Οι παρεμβάσεις του Φαρμακοποιού ωφέλησαν το κράτος κατά €879.6 εκατ.. Το 54% προέκυψε από την υπηρεσία Διαχείρισης της Φαρμακοθεραπείας:
«Είναι ένα πρόγραμμα, που από τη μια παρέχει πολύτιμα εργαλεία στον φαρμακοποιό, για να κάνει καλύτερα τη δουλειά του μέσα στο φαρμακείο, όσον αφορά τη φαρμακευτική φροντίδα, τη συμβουλή και την παρακολούθηση των ασθενών μας. Από την άλλη, προσφέρει στους ασθενείς έναν πρακτικό τρόπο συμμόρφωσης με την αγωγή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Λουράντος.
«Ο μέσος ασθενής δυσκολεύεται να καταναλώσει φάρμακα, όταν δεν νιώθει συμπτώματα για ό,τι τον ταλαιπωρεί», υπογράμμισε ο καρδιολόγος Δημήτριος Ρίχτερ, διευθυντής Β’ Καρδιολογικής Κλινικής, «ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ» Αθηνών. «Το μεγάλο όφελος του συστήματος αυτού είναι πως κάποιος [ο φαρμακοποιός] παρακολουθεί σε συχνότερη βάση τον ασθενή», προσέθεσε, υπενθυμίζοντας πως ο ασθενής εκ των πραγμάτων περνάει περισσότερο χρόνο με το φαρμακοποιό του παρά με τον γιατρό του, τον οποίο επισκέπτεται κάθε 2 ή 3 μήνες.
Την ανάπτυξη του συστήματος χρηματοδότησε ο ΠΦΣ, αλλά για τη μακροχρόνια λειτουργία του εξετάζεται η αναζήτηση χρηματοδότησης από φαρμακευτικές επιχειρήσεις, που θα μπορούν να προσθέσουν στην εφαρμογή ενημερωτικό υλικό για τις θεραπείες τους, όπως εξήγησε η γενική διευθύντρια της εταιρείας NOUFIO Σοφία Κούνουπα, που παρουσίασε την πλατφόρμα του TAKE CARE, τόσο για τους φαρμακοποιούς όσο και για τους πολίτες.
TAKE CARE
Tο TAKE CARE είναι μια web και mobile based εφαρμογή, που περιλαμβάνει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, προσβάσιμη από κάθε φαρμακείο μέσω δωρεάν εγγραφής, η οποία επικοινωνεί με το αντίστοιχο mobile application για τον ασθενή-χρήστη, το οποίο είναι επίσης δωρεάν.
Πλατφόρμα Φαρμακοποιού
Ο φαρμακοποιός εγγράφεται δωρεάν στην πλατφόρμα Take Care δηλώνοντας την επωνυμία του φαρμακείου του και έναν μοναδικό κωδικό ανά φαρμακείο.
Η υπηρεσία της διαχείρισης της φαρμακοθεραπείας προσφέρεται μέσα στο φαρμακείο, μόνο από τον φαρμακοποιό και απαιτεί τη συναίνεση του ασθενούς. Η διαδικασία ξεκινάει με την καταγραφή του συνόλου της φαρμακοθεραπείας του ασθενούς από τον φαρμακοποιό στην πλατφόρμα του Take Care μέσω συζήτησης με τον ασθενή.
Ο φαρμακοποιός καταγράφει τις απαντήσεις σχετικά με την αγωγή του ασθενούς και εντοπίζει δυνητικά προβλήματα με την αγωγή. Τα προβλήματα που ενδεχομένως να εντοπιστούν διακρίνονται στα εξής:
Επίσης η πλατφόρμα του Take Care υποδεικνύει αυτόματα στον φαρμακοποιό αλληλεπιδράσεις ή αντενδείξεις που μπορεί να προκύψουν στη φαρμακευτική αγωγή και επιτρέπει την άμεση σύνταξη «Κίτρινης Κάρτας» στον ΕΟΦ, στo πλαίσιο της φαρμακοεπαγρύπνησης. Η διαδικασία στο φαρμακείο ολοκληρώνεται με την τελική ρύθμιση της φαρμακοθεραπείας, καθώς ο φαρμακοποιός καταχωρεί στην πλατφόρμα τις σωστές ώρες χορήγησης κάθε σκευάσματος, σημειώνοντας και τις αντίστοιχες πληροφορίες προφύλαξης προς τον ασθενή.
Εφαρμογή Ασθενή
Ο ασθενής μπορεί είτε να εγγραφεί από τον φαρμακοποιό του στην πλατφόρμα Take Care ή να εγγραφεί μόνος του μέσω της εφαρμογής, δηλώνοντας ως στοιχείο μοναδικής του ταυτοποίησης το ΑΜΚΑ του. Μέσω της εφαρμογής ο ασθενής προσθέτει το φαρμακείο της επιλογής του και με αυτόν τον τρόπο δίνει πρόσβαση στον φαρμακοποιό να διαχειριστεί τη φαρμακοθεραπεία του. Ο ασθενής ανά πάσα στιγμή μπορεί να αφαιρέσει ή να προσθέσει φαρμακείο της επιλογής του. Εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της Διαχείρισης Φαρμακοθεραπείας, όπως περιγράφεται παραπάνω, από τον φαρμακοποιό, η εφαρμογή Take Care για τον ασθενή:
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ