Το καλοκαίρι του 2018 ξεκινά στο βρετανικό ΕΣΥ η δωρεάν παροχή υπηρεσιών Τεχνητής Νοημοσύνης για τη διάγνωση καρδιολογικών ασθενειών! Στόχος των βρετανών είναι να αφενός να βελτιωθούν τα ποσοστά διάγνωσης και αφετέρου να μειωθεί το κόστος…
Τις εξαγγελίες έκανε ο τσάρος του βρετανικού ΕΣΥ, ο Σερ John Bell, καθηγητής της Οξφόρδης και πρόεδρος του γραφείου Στρατηγικού Συντονισμού για την Έρευνα στην Υγεία (OSCHR). «Σήμερα, δαπανούμε 2,2 δις λίρες για παθολογικές υπηρεσίες στο ΕΣΥ. Είναι δυνατόν να μειώσουμε το κόστος κατά 50%. Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να δώσει το ΕΣΥ», ανέφερε στο BBC ο διάσημος Βρετανός καθηγητής.
Σήμερα, οι καρδιολόγοι κάνουν διάγνωση παρατηρώντας το ρυθμό της καρδιάς στο ηλεκτροκαρδιογράφημα. Όμως, ακόμη και οι καλύτεροι και πιο έμπειροι γιατροί κάνουν λάθος σε μία στις πέντε περιπτώσεις. Οι ασθενείς είτε πηγαίνουν σπίτι ενώ έχουν πρόβλημα και παθαίνουν έμφραγμα είτε υποβάλλονται σε περιττές επεμβάσεις.
Το νέο σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης δοκιμάστηκε με επιτυχία σε 6 καρδιολογικά τμήματα. Τα αποτελέσματα πρόκειται να δημοσιευτούν σε διεθνές ιατρικό περιοδικό τους επόμενους μήνες, αλλά ήδη ένας γιατρός, ο καθηγητής καρδιολογίας Paul Leeson, ο οποίος ανάπτυξε το σύστημα έχει δηλώσει πως αυτό έχει ξεπεράσει τους συναδέλφους του.
Τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι πράγματι το σύστημα αποδίδει καλύτερα από τους γιατρούς. Κάθε χρόνο, πραγματοποιούνται 60.000 εξετάσεις καρδιάς, από τις οποίες στις 12.000 υπάρχει εσφαλμένη διάγνωση.
Μάλιστα, εκτιμάται ότι το κόστος των περιττών επεμβάσεων και της θεραπείας ασθενών με έμφραγμα ξεπερνά τα 600 εκατ. λίρες. Οι κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι το σύστημα μπορεί να βοηθήσει το βρετανικό ΕΣΥ να εξοικονομήσει περίπου 300 εκατ. !
Το σύστημα ονομάζεται Ultromics και θα παρέχεται δωρεάν στο σύστημα υγείας όλης της Βρετανίας. Παράλληλα, ωστόσο, έχει αναπτυχθεί και για εμπορική χρήση από μία start-up εταιρεία με την ονομασία Optellum.
Ο επικεφαλής της, Δρ. Timor Kadir, εκτιμά ότι η χρήση του θα απελευθερώσει πολύτιμους πόρους, οι οποίοι μπορούν να στραφούν και να αξιοποηθούν στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα. Π.χ. στη Βρετανία στόχος είναι να εντοπιστούν εγκαίρως 4.000 περιστατικά της νόσου, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ