Διήμερη συνάντηση εργασίας του Παγκόσμιου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer και της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Στο νέο workshop αναδείχθηκε ο ρόλος και η καλύτερη αξιοποίηση της Ψηφιακής Τεχνολογίας στις Κλινικές Μελέτες προς όφελος των ασθενών.
Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των ασθενών ανέλυσαν τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε κάθε στάδιο μιας κλινικής μελέτης ,ενώ είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν σε βάθος τον τρόπο οργάνωσης και σχεδιασμού των κλινικών δοκιμών από την πλευρά της εταιρίας. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις δυνατότητες που δίνει η χρήση ψηφιακών εργαλείων και Τεχνητής Νοημοσύνης σε επίπεδο σχεδιασμού των κλινικών δοκιμών καθώς και της εξέλιξήε τους, με την προοπτική της καλύτερης εμπειρίας των ασθενών και με έμφαση να γίνεται ακριβέστερη και ταχύτερη η καταγραφή και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.
Οι κυριότερες προκλήσεις/ευκαιρίες που υπογράμμισαν οι ασθενείς κατά τη διάρκεια μιας κλινικής δοκιμής είναι:
1. η ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή των ασθενών στα αρχικά στάδια σχεδιασμού των κλινικών δοκιμών 2. τα εμπόδια στην πρόσβαση, την ένταξη και τη διατήρηση των ασθενών στις κλινικές μελέτες 3. η ανάγκη για καλύτερη ενημέρωση και πιο πρακτικές και κατανοητές πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε κλινική δοκιμή 4. η επιτακτική ανάγκη για μια κατανοητή , συνοπτική και σαφή διαδικασία συναίνεσης .
Κατόπιν της ζύμωσης απόψεων και του μοιράσματος εμπειριών, οι προτάσεις και τα συμπεράσματα αυτής της πρωτοβουλίας εκτιμάται να οδηγήσουν σε νέα καινοτόμα έργα. Τα δεδομένα αυτά θα βοηθήσουν τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς προς την αναβάθμιση καλών κλινικών πρακτικών με επίκεντρο τους ασθενείς με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τη συνάντηση εργασίας χαιρέτισε η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη, η οποία ανέφερε πως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας στις κλινικές μελέτες αποτελεί βασική προτεραιότητα του Υπουργείου. Επίσης η κ. Βιλδιρίδη τόνισε ότι οι κλινικές μελέτες έχουν καθοριστική συμβολή στην αντιμετώπιση ανεκπλήρωτων αναγκών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των φροντιστών τους. Στα λεγόμενά της η γ.γ. υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο των ίδιων των ασθενών και υποστήριξε ότι είναι καταλυτική η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας στον μετασχηματισμό και το ασθενοκεντρικό μοντέλο των κλινικών μελετών.
Με την σειρά της η πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Β. Βακουφτσή ανέφερε σχετικά «υπογραμμίζουμε εκ νέου με τη Pfizer, την κοινή μας δέσμευση για την προώθηση της καινοτομίας και των ασθενοκεντρικών προσεγγίσεων. Οι νέες τεχνολογίες και η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να φέρουν επανάσταση στον τρόπο διεξαγωγής των κλινικών δοκιμών, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα, την ακρίβεια και, κυρίως, την εμπειρία του ασθενούς. Το σημερινό εργαστήριο, ενδυναμώνει μια ήδη συλλογική προσπάθεια προώθησης της καινοτομίας προς όφελος των ασθενών και εν γένει των πολιτών».
Από την πλευρά της, η Επικεφαλής του παγκόσμιου Κέντρου Έρευνας & Ανάπτυξης της Pfizer στην Ελλάδα Marge Bailanis ανέφερε ότι “Oι κλινικές δοκιμές είναι η βάση της επιστημονικής ιατρικής έρευνας και στη Pfizer αποτελούν το θεμέλιο λίθο για να μπορέσουμε να ανακαλύψουμε καινοτομίες που αλλάζουν τη ζωή των ασθενών. Οι ασθενείς είναι στο επίκεντρο όλων όσων κάνουμε στη Pfizer και η διάδραση μαζί τους είναι πάντα μια καλή ευκαρία να κατανοήσουμε ακόμα περισσότερο τις ανάγκες τους αλλά και να ανταλλάξουμε απόψεις για το πώς οι κλινικές δοκιμές θα μπορέσουν να βελτιώσουν την εμπειρία των ασθενών σε αυτές με ασφάλεια, ακεραιότητα και ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. »
Επίσης, ο VP, Επικεφαλής της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, Nico Gariboldi, υποστήριξε ότι «Η τεχνητή νοημοσύνη και η σύγχρονη τεχνολογία έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν τις κλινικές δοκιμές, βελτιώνοντας σημαντικά την εμπειρία και τα αποτελέσματα για τους ασθενείς. Η ανθρωποκεντρικότητα βρίσκεται στον πυρήνα κάθε δραστηριότητάς μας. Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι για μια ακόμη συνάντηση συνεργασίας που σκοπό έχει να αναδείξει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και να οδηγήσει σε βελτιωμένες κλινικές πρακτικές με τη χρήση της τεχνολογίας».
Συντονίστρια της πρωτοβουλίας από την πλευρά του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer ήταν η Ιουλία Δεσποινούδη.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ