Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ASD) συνδέεται με μια συγκεκριμένη σειρά συμπεριφορικών και αναπτυξιακών προβλημάτων σε παιδιά. Συχνά, η διαχείριση αυτών των προβλημάτων συνιστά πρόκληση για τους γονείς και κηδεμόνες, κυρίως λόγω της επίδρασης του αυτισμού στις επικοινωνιακές και κοινωνικές ικανότητες των παιδιών, με διαφορετικό τρόπο σε κάθε ένα.
Καθώς μεγαλώνουν, η φύση ή η έκφραση αυτών των προβλημάτων και προκλήσεων μπορεί να αλλάξει με βάση τη βιολογία και την περιβαλλοντική του εμπειρία. Βέβαια, συνήθως όμως ένα άτομο με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού θα έχει κάποια μορφή κοινωνικών ή / και συμπεριφορικών διαφορών για όλη του τη ζωή.
Ωστόσο ένα καινοτόμο ιατρικό σύστημα νευροανάδρασης για χρήση στο σπίτι υπόσχεται να βοηθήσει παιδιά και κηδεμόνες, βελτιώνοντας την καθημερινότητα τους, όπως δείχνει μελέτη.
Τα άτομα με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού αρέσκονται στην τήρηση ρουτίνας. Έχουν περιορισμένα, συγκεκριμένα και συνήθως δομημένα ενδιαφέροντα, έχουν περιορισμένη φαντασία, στερεοτυπούν ή επαναλαμβάνουν κινήσεις ή στοιχεία ομιλίας. Τις περισσότερες φορές τα άτομα αυτά εμφανίζουν δυσκολία στην ανάπτυξη καθώς και τη διατήρηση και κατανόηση των κοινωνικών σχέσεων. Συνήθως τα άτομα με αυτισμό χαρακτηρίζονται ως ντροπαλά, ενώ συχνά υπάρχει και δυσλειτουργία στην πρόσληψη ερεθισμάτων, όπως στην αντίληψη του ήχου ή/και του πόνου.
Η διάγνωση βασίζεται σε αυτό που παρατηρεί ένας γιατρός ή ψυχολόγος καθώς και σε αυτά που μαθαίνει για τη συμπεριφορά και την ανάπτυξη του παιδιού τα πρώτα χρόνια της ζωής του από τους γονείς ή τους κηδεμόνες.
Στις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού εντάσσονται, μεταξύ άλλων:
Συνυπάρχουν με διαταραχές του γαστρεντερικού (GI), επιληπτικές κρίσεις, διαταραχές του ύπνου, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD), άγχος και φοβίες.
Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ περίπου 1 στα 68 παιδιά αναγνωρίζονται κάθε χρόνο με διαταραχή του αυτιστικού φάσματος, η οποία είναι περίπου 4,5 φορές πιο κοινή στα αγόρια (1 στους 42) από ό, τι στα κορίτσια (1 το 189). Μελέτες στην Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική έχουν εντοπίσει άτομα με ASD με μέσο επιπολασμό μεταξύ 1% και 2%, ενώ περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με διαταραχή του αυτιστικού φάσματος παραμένουν μη λεκτικά, ενώ 1 στα 3 άτομα με ASD έχει πνευματική αναπηρία. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων, στη χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 150.000 άτομα με αυτισμό
Η θεραπευτική αντιμετώπιση του αυτισμού και των συναφών διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών αποτελεί πρόκληση και αντικείμενο σημαντικού επιστημονικού ενδιαφέροντος επί σειρά ετών. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη, αποτελεσματική θεραπεία, που να οδηγεί στην πλήρη αποκατάσταση. Στην τυπική θεραπευτική προσέγγιση περιλαμβάνονται θεραπείες συμπεριφοράς και επικοινωνίας, εκπαιδευτικές θεραπείες (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία κλπ.), φαρμακευτική παρέμβαση και νευροανάδραση (Neurofeedback).
Ειδικά στο κομμάτι της νευροανάδρασης, μια μη επεμβατική διαδικασία που «εκπαιδεύει» τον εγκέφαλο, αποτελέσματα κλινικής μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο “Frontiers in Neurology”, δείχνουν πως «ακόμη και μια σύντομη χρήση 12 εβδομάδων νευροανάδρασης με την συσκευή Mente Autism, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στη δραστηριότητα του εγκεφάλου (qEEG), την αισθητικοκινητική συμπεριφορά (posturography) και τη συμπεριφορική εικόνα (τυποποιημένα ερωτηματολόγια). Ανάλογα ευρήματα δεν ανιχνεύθηκαν στην ομάδα ελέγχου».
Το Mente Autism παράγει εξατομικευμένα ηχητικά σήματα. Οι ήχοι παράγονται σε πραγματικό χρόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίας και είναι μοναδικοί για το παιδί, ανά συνεδρία. Έχει παρατηρηθεί ότι το σύστημα ηρεμεί τους εγκεφάλους των παιδιών, βοηθώντας έτσι στη διαχείριση των συμπτωμάτων του αυτισμού, κάνοντας μια ουσιαστική διαφορά στη συγκέντρωση του παιδιού και τις καθημερινές του αλληλεπιδράσεις. Οι θετικές επιδράσεις αρχίζουν να παρατηρούνται συνήθως μετά από τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες καθημερινών συνεδριών διάρκειας 40 λεπτών.
Στην Ελλάδα και την Κύπρο το σύστημα διατίθεται από την εταιρεία BonVie, σε συνεργασία με την Neurotech International.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ