Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών θα χρηστεί ο καθηγητής Ανοσολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αναστάσιος Γερμενής. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη 31 Μαΐου 2022 και ώρα 19.00 και θα μεταδοθεί ζωντανά η συνεδρία υποδοχής του ομότιμου.
Στη τελετή θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Αντώνιος Ρεγκάκος και ο γενικός γραμματέως Χρήστος Ζερεφός. Ο ακαδημαϊκός Χαράλαμπος Μουτσόπουλος θα παρουσιάσει τον καθηγητή Γερμενή, ο οποίος ακολούθως θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα «Ανοσολογία: Η περιπέτεια της Βιολογικής Ταυτότητας». Κατά την ομιλία του ο καθηγητής θα εξηγήσει ότι Ο προσδιορισμός της ταυτότητας αντιπροσωπεύει ένα από τα θεμελιωδέστερα ζητήματα της Βιολογίας. Η τελετή θα μεταδοθεί από τον ιστότοπο της Ακαδημίας Αθηνών μέσω του ακόλουθου συνδέσμου εδώ
Ο κ. Γερμενής είναι απόφοιτος της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στην Παθολογία στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών. Ο ίδιος εξειδικεύθηκε στην Ανοσολογία στα Κεντρικά Εργαστήρια της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Ελβετικού Ερυθρού Σταυρού (Βέρνη). Υπηρεσίες προσέφερε για μακρά περίοδο στο Εθνικό Κέντρο Ιστοσυμβατότητας (Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών). Με έμφαση στην Ανοσολογία των Μεταμοσχεύσεων, ο καθηγητής διετέλεσε, Διευθυντής της Υπηρεσίας Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων. Μέσα από το έργο ο κ. Γερμενής μετέφερε ανοσολογική τεχνογνωσία από εργαστήρια του Εξωτερικού, όπως είναι κυρίως από το Columbia Presbyterian Hospital, New York και το Hôpital Saint Louis, Paris και στην εφαρμογή συστημάτων ελέγχου ποιότητας και πιστοποίησης των ανοσολογικών εργαστηρίων.
Κατά την 20ετή θητεία του στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο καθηγητής ίδρυσε και διηύθυνε το Εργαστήριο Ανοσολογίας & Ιστοσυμβατότητας. Επίσης, ο καθηγητής δημιούργησε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κλινικές Εφαρμογές Μοριακής Ιατρικής». Σε ερευνητικό επίπεδο ο ίδιος προώθησε ζητήματα κβαντικής ανοσολογίας, ανοσογενετικής και μελέτης των πρωτοπαθών ανοσοανεπαρκειών, με διεθνώς ανεγνωρισμένη συμβολή στη γενετική του κληρονομικού αγγειοοιδήματος. Ο καθηγητής επέβλεψε την εκπόνηση 24 διδακτορικών διατριβών και συμμετείχε σε διάφορα όργανα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ιδιαίτερα μνεία χρήζει η ενασχόλησή του με τις επιπτώσεις της ψηφιακής τεχνολογίας και με τις αλλαγές που επέφερε στην Ιατρική Εκπαίδευση και στο Βιοϊατρικό Τύπο. Ως προς το συγγραφιικό του έργο ο καθηγητής έχει εκδώσει τρία βιβλία Ανοσολογίας, δύο πραγματείες πάνω στη Φιλοσοφία της Επιστήμης: «Από τον Γουτεμβέργιο στο Internet» και «Ανοσία: Αλληγορία και πραγματικότητα») και δύο ποιητικές συλλογές («Μπορεί και να λεγόταν… Beagle» και «Εμός ει συ»).
Άξιο λόγου είναι ότι για χρόνια είναι διευθυντής Σύνταξης, μέλος των συντακτικών επιτροπών και κριτής εργασιών πολλών ελληνικών και ξένων επιστημονικών περιοδικών. Μάλιστα, ο καθηγητής έλαβε βραβείο για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη του Ιατρικού Τύπου το 2004 από την Ακαδημία Αθηνών.
Έχει, επίσης, διατελέσει αξιολογητής ερευνητικών προτάσεων σε πολλούς ελληνικούς και ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς φορείς, καθώς και μέλος της οργανωτικής επιτροπής πολλών ελληνικών και ξένων επιστημονικών συνεδρίων.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ