Ελλείψεις, γραφειοκρατία, χαμηλοί προϋπολογισμοί και rebate πλήττουν το νοσοκομειακό φάρμακο και σύντομα στη λίστα των «μαρτυρίων» θα προστεθεί και το claw back.
Ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής και στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη έγινε δεκτός με αντιδράσεις και επιφυλακτικότητα, κυρίως, από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις αλλά και φορείς και ειδικούς. Ενδιαφέρον, ωστόσο, προκαλεί πως σε αυτούς που εκφράζουν ενστάσεις για το μέτρο είναι και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας.
Μιλώντας σε συνέδριο για το «Νοσοκομειακό Φάρμακο, ο Γιάννης Μπασκόζος δήλωσε ότι διαφωνεί με το μέτρο του νοσοκομειακού claw back.
Όπως φαίνεται, όμως, το «παντρευτήκαμε», αφού ο κ. Μπασκόζος δεσμεύτηκε ότι η Πολιτεία θα προασπίσει τη σωστή και δίκαιη εφαρμογή του.
Το αρνητικό φορτίο που συνοδεύει το μέτρο ήταν προφανές σε όλες τις αναφορές.
Η Μαίρη Γείτονα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οικονομικών της Υγείας Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έκανε λόγο για προβλήματα στο χώρο των Νοσοκομείων, «όπως η διαχείριση του προϋπολογισμού των νοσοκομείων, οριζόντια μέτρα που επιβάλλονται, όπως το claw back και το rebate, καθώς και η καθυστέρηση των πληρωμών των νοσοκομειακών χρεών».
Βελτίωση αναμένεται να επιφέρει κατά πολλούς ο αποτελεσματικός έλεγχος και κυρίως ο ηλεκτρονικός.
Ελλείψεις και προβλήματα
Στις ελλείψεις σε φάρμακα αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΕΟΦ, Κατερίνα Αντωνίου, κάνοντας λόγο για πολυπαραγοντικό φαινόμενο. «Υπάρχει έλλειψη παλαιών, αλλά χρήσιμων φαρμάκων στην αγορά», παραδέχθηκε, αναφέροντας ως ένα μέτρο αντιμετώπισης τους τον περιορισμό των παράλληλων των εξαγωγών.
«Βασική προϋπόθεση η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ειδικά για τα νοσοκομεία θα βγει συγκεκριμένη εγκύκλιος, που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ», ανέφερε.
Η κ. Αντωνίου αναφέρθηκε στη διαμόρφωση πρότασης νομοθετικών ρυθμίσεων για τις κλινικές μελέτες, σε συζήτηση με το ΣΦΕΕ και την ΠΕΦ για προσδιορισμό νέου κανονιστικού πλαισίου για τις κλινικές μελέτες. «Δεν πρέπει να χάνεται στην Ελλάδα ούτε μία κλινική δοκιμή» δήλωσε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος του ΕΟΦ.
Κατά την κ. Αντωνίου «ο εξορθολογισμός των δαπανών αποτελεί προτεραιότητα», ενώ για τα ΦΥΚ τόνισε ότι «πρέπει να μεριμνήσουμε για το σωστό χρόνο έγκρισης αυτών των φαρμάκων από τον ΕΟΦ, διευκολύνοντας τις διαδικασίες».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΦΕΤ, Δημήτριος Πανταζής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το ζήτημα των ελλείψεων απασχολεί αρκετές χώρες, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών. Το 80% των ελλείψεων στα νοσοκομεία, βάσει στοιχείων του FDA, οφείλονται σε ζητήματα παραγωγής. Πολλά δε φάρμακα παράγονται μόνο από έναν παραγωγό, όπως υπογράμμισε.
Τα βασικά μέτρα για απρόσκοπτη πρόσβαση είναι η έγκαιρη και συστηματική αναγνώριση όλων των φαρμάκων που παρουσιάζουν ελλείψεις και η θεσμοθέτηση ενός συστήματος αναφοράς για τα φάρμακα που καλύπτουν νοσοκομειακές ανάγκες. «Το ΙΦΕΤ μπορεί να συμβάλλει στην διευκόλυνση του ζητήματος των ελλείψεων, με προϋπόθεση ότι υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι για το Ινστιτούτο» σημείωσε ο Δ/νων Σύμβουλος του ΙΦΕΤ.
«Οι ελλείψεις σε φάρμακα που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον και η απόσυρση παλαιότερων φαρμάκων δυσκολεύει στο έργο τους του νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς και τους θεράποντες γιατρούς. Οι μειωμένοι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων οδηγούν σε μειωμένες παραγγελίες και άρα σε ελλείψεις των ΦΥΚ», τόνισε ο Αντώνης Μαρκογιαννάκης, Κλινικός Φαρμακοποιός στο «Λαϊκό».
«Απαιτείται μεγαλύτερη νομική διαφάνεια της ευθύνης των παραγωγών και χρήσιμη θα ήταν και μια Ετήσια Έκθεση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), πάνω στις ελλείψεις φαρμάκων σε χώρες της Ευρώπης» δήλωσαν πολλοί Ευρωπαίοι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί.
Από την πλευρά της η Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΟΦ και πρόεδρος του Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (ΠΕΦΝΙ) υπογράμμισε πως η κρίση έχει πλήξει οικονομικά τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, την ώρα που οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί είναι επιφορτισμένοι και με την επιστημονική ευθύνη στη διαχείριση των προμηθειών σε ένα νοσοκομείο. Σύμφωνα με την κ. Μακριδάκη πρέπει να γίνει κεντρική μηχανογράφηση όλων των νοσοκομείων και να συνδεθεί με το σύστημα της ΗΔΙΚΑ, ενώ υπογράμμισε ότι η υποστελέχωση των νοσοκομειακών φαρμακείων δυσχεραίνει τη χορήγηση φαρμάκων και την ποιότητα παροχής υπηρεσιών.
Ο Ιωάννης Φίλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πρόεδρος Επιτροπής Φαρμάκου Υπουργείου Υγείας, όπως, δήλωσε πως «έχουν καταναλωθεί πολλά χρήματα για πληροφοριακά συστήματα στα Νοσοκομεία, τόσα που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέα Νοσοκομεία».
Κατά τον κ. Φίλο, τα λίγα και ακριβά φάρμακα έχουν μεγάλη μερίδα στο κόστος, την ώα που δεν υπάρχουν επαρκείς δείκτες αξιολόγησης.
«Πρέπει να υπάρχει ενιαίος κατάλογος τιμολόγησης φαρμάκων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και να μην καταλήγουμε σε κοντόφθαλμα και στείρα μέτρα κοστολόγησης θεραπειών, που μπορεί να στερήσουν την ύπαρξη αναγκαίων θεραπειών», σημείωσε η Μαριάννα Λάμπρου, Πρόεδρος ΠΕΣΠΑ.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ