Δύο εναλλακτικές ή/και συμπληρωματικές προτάσεις για την καταστολή της πραγματικής προκλητής ζήτησης στις απεικονιστικές εξετάσεις, προτείνει ο πρόεδρος των ακτινολόγων που ιδιωτεύουν.
Του Θεόδωρου Γεωργακόπουλου, προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων.
Η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ για τον αριθμό των αξονικών Τομογραφιών που είναι 1.173.750, με αύξηση 120.000 εξετάσεις το 2018 και τον αριθμό των Μαγνητικών Τομογραφιών 736.000, με αύξηση 185.000 το 2018. Δείχνει την τερατογένεση που δημιουργήθηκε από την έλλειψη κάθε σχεδιασμού στην Δομή της Πρωτοβάθμιας Υγείας. Χωρίς πληθυσμιακά κριτήρια, χωρίς καμία φραγή και όριο, οι Όμιλοι εκμεταλλεύθηκαν τα κενά του Νόμου με αποτέλεσμα την πέραν κάθε λογικής ανάπτυξη υποκαταστημάτων (υπάρχει Όμιλος που πλησιάζει τα 100 υποκαταστήματα, πρωτοφανές νούμερο στον Ευρωπαϊκό χώρο).
Το κάθε υποκατάστημα αυτονόητα συνεπάγεται και την αντίστοιχη προκλητή ζήτηση εξετάσεων γιατί επίσης αυτονοήτως ο επιχειρηματίας δεν επενδύει ένα σεβαστό ποσό χωρίς το προσδοκώμενο επιχειρηματικό κέρδος. Κέρδος, όμως, που προέρχεται αποκλειστικά από το Δημόσιο Ταμείο του ΕΟΠΥΥ. Τώρα πια βλέπουμε αυτό το ΤΕΡΑΣ να απειλεί να κατασπαράξει ό,τι υγιές έχει μείνει σ΄αυτόν τον τόπο, τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς αλλά και την Ελληνική κοινωνία συνολικά, στην περίπτωση που επιτύχει τον στόχο του, που είναι η μονοπωλιακή εκμετάλλευση της υγείας.
Η πρόταση που συζητείται για πλαφόν στον αριθμό των εκτελούμενων αξονικών & μαγνητικών εξετάσεων είναι η παλαιά επιτυχημένη συνταγή του τέως ΙΚΑ, που μ’ όλες τις πιθανές ανεπάρκειές του, είχε υπό πλήρη έλεγχο την κατανάλωση CT & MRI εξετάσεων που αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, πράγμα που τώρα έχει ξεφύγει ολοσχερώς.
Άλλη εναλλακτική για να ξεφουσκώσει το μπαλόνι των εξετάσεων αποτελεί η Γερμανική συνταγή. Σ΄αυτή την εξίσου αποτελεσματική πρόταση ο ΕΟΠΥΥ κάνει σύμβαση με περιορισμένο αριθμό υποκαταστημάτων σε κάθε όμιλο (3-4 maximum) και αφήνει τον επιχειρηματία ελεύθερο να ιδρύσει όσα υποκαταστήματα θέλει αλλά όχι εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και των Ελλήνων γιατρών. Η ΠΕΕΑ φρονεί ότι μία από τις δύο λύσεις πρέπει πάραυτα να νομοθετηθεί όσο υπάρχουν ακόμη περιθώρια παρέμβασης.
Πηγή: medispin.blogspot.gr
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ