Ελπίδα γεννά για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του ήπατος ένα νέο τεστ αίματος, το οποίο αξιοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να ανιχνεύσει τους καρκίνους του ήπατος σε ποσοστό άνω του 80%. Εκτιμάται ότι θα διπλασιάσει τον αριθμό των διαγνώσεων καρκίνων του ήπατος.
Την είδηση δημοσίευσαν στο περιοδικό για θέματα καρκίνου «Cancer Discovery», καθώς την ανακοίνωσαν σε συνέδριο της American Association for Cancer Research, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ογκολογίας Βίκτορ Βελκουλέσκου της Ιατρικής Σχολής και του Κέντρου Καρκίνου Kimmel του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη. Άξιο λόγου είναι ότι το τεστ DELFI είχε χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση με επιτυχία του καρκίνου των πνευμόνων πριν ένα χρόνο.
Η Επιστημονική ομάδα πήρε δείγματα από πλάσμα αίματος 724 ατόμων, δηλαδή 501 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 75 ατόμων με HCC και 426 χωρίς καρκίνο. Μεταξύ των ατόμων χωρίς καρκίνο, 133 είχαν παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο HCC, όπως κίρρωση από όλες τις αιτίες ή ιογενή ηπατίτιδα χωρίςκίρρωση. Επιδίωξη τους ήταν να αξιολογηθεί η ικανότητα του τεστ στην ανίχνευση του ηπατοκυτταρικού καρκίνου, μιας συχνής μορφής καρκίνου του ήπατος, με δεδομένο ότι ασθενούν περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι παγκοσμίως κάθε χρόνο. Στα άτομα υψηλού κινδύνου ανήκουν 400 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εξαιτίας κίρρωσης του ήπατος, οφειλόμενης σε χρόνιες ηπατικές παθήσεις όπως είναι η ιογενής ηπατίτιδα ή η μη-αλκοολική νόσος του λιπώδους ήπατος. Εκτιμάται ότι το εν λόγω εργαλείο μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του ήπατος και διασφαλίσει την επιβίωση, εφόσον χρησιμοποιηθούν ευρέως και κατάλληλα.
Ειδικότερα από τους ερευνητές χρησιμοποιήθηκε ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης που ενσωμάτωσε δεδομένα από «θραύσματα DNA», δημιουργώντας γονιδιωματικές βιβλιοθήκες και αλληλουχία πλάσματος. Συγκεκριμένα, τέθηκαν υπό διερεύνηση νεκρά καρκινικά κύτταρα στο αίμα. Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης αυξάνουν την ακρίβειά του τετσ.
Άξιο λόγου είναι ότι διαπιστώθηκε στους ανθρώπους με μέσο επίπεδο κινδύνου το τεστ ανιχνεύει τους καρκίνους του ήπατος στα πιο πρώιμα στάδια με ευαισθησία 88% (ποσοστό ακριβούς ανίχνευσης καρκίνου) και ειδικότητα 98% (δηλαδή σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζει ψευδώς θετικό αποτέλεσμα). Στα άτομα υψηλού κινδύνου για ηπατοκυτταρικό καρκίνο, το τεστ έχει αντίστοιχα ευαισθησία 85% και ειδικότητα 80%.
Υπολογίζεται ότι η ένταξη του εν λόγω τεστ στο screening θα διπλασιάσει τον αριθμό των διαγνώσεων καρκίνων του ήπατος, σε σύγκριση με το διαθέσιμο τεστ αίματος και παράλληλα να αυξήσει την έγκαιρη διάγνωση. Τα ευρήματα θα διασταυρωθούν σε κλινικές μελέτες με μεγαλύτερο πληθυσμό συμμετεχόντων.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ