Η διασφάλιση των προμηθειών φαρμάκων, η ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων, οι επιπτώσεις των ψηφιακών τεχνολογιών στη ζωή τους, η προαγωγή της υγείας και η πρόληψη ασθενειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση τέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου του άτυπου Συμβούλιου των Υπουργών Υγείας Κρατών Μελών της ΕΕ. Τη σημασία της διασφάλισης της βιωσιμότητας των αλυσίδων εφοδιασμού φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση επεσήμανε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, εκπροσωπώντας την χώρα μας.
Η αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων καθώς και τη μείωση των εξαρτήσεων από τρίτες χώρες ήταν οι προτεραιότητες που έθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους. Η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις χώρες που ανέδειξαν την ανάγκη λήψης μέτρων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τη βελτίωση της διαθεσιμότητας, του εφοδιασμού και της παραγωγής κρίσιμων φαρμάκων εντός της ΕΕ. Στο άτυπο Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία συμμετείχαν ο νέος Επίτροπος Υγείας Oliver Varhelyi, ο διευθυντής του Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ για την Ευρώπη Hans Kluge, η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, Emer Cooke και η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Ασθενειών, Pamela Rendi-Wagner.
Ευρωπαϊκή νομοθεσία
Στο αναθεώρησης της φαρμακευτικής νομοθεσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη ο κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την άμεση ανταπόκριση της σε αυτό το κάλεσμα και τη διαμόρφωση της νέας πρότασης για τα Κρίσιμα Φάρμακα (Critical Medicines Act). Η εν λόγω πρόταση περιλαμβάνει στοχευμένα μέτρα στρατηγικής σημασίας, για την αντιμετώπιση των ευπαθειών στις αλυσίδες εφοδιασμού και των ελλείψεων των φαρμάκων μέσα από τη διερεύνηση των καναλιών προμηθειών και τη μείωση της εξάρτησης από τρίτες χώρες, ιδιαίτερα για φάρμακα ζωτικής σημασίας.
Προσδοκία των κρατών μελών αποτελεί η δημιουργία ισχυρού πλαισίου για τη συνεργασία μελών και τη δημιουργία ενός ισχυρού μηχανισμού συνεργασίας με την Επιτροπή. Απώτερος σκοπός είναι η ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας στην ΕΕ και τη διασφάλιση της σταθερότητας στην πρόσβαση σε φάρμακα.
Ψυχική υγεία
Σχετικά με την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων, αλλά και τις επιπτώσεις της ψηφιακής τεχνολογίας στις ζωές του ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε λόγο για ύψιστη προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην παρουσίαση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη της Εθνικής Στρατηγικής για την Προστασία των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο. Η Ελλάδα επίσης θα προωθήσει την υποβολή Χάρτη Ψηφιακών Δικαιωμάτων στην ΕΕ και την ενσωμάτωσή του στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης.
Αναφορικά με την προαγωγή της υγείας αλλά και την πρόληψη των ασθενειών, ο κ. Θεμιστοκλέους διαβεβαίωσε ότι η πρόληψη αποτελεί προβάδισμα όλων των πολιτικών υγείας, αποσκοπώντας στην ισότητα στην υγεία. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο υφυπουργός στο πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ», το οποίο παρέχει δωρεάν προληπτικούς ελέγχους για μία σειρά διαφόρων παθήσεων.