Πολύ ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα μεγάλης μελέτης από τη Γαλλία, που δείχνει ότι η ανοσία μετά από φυσική νόσηση και εμβολιασμό διαρκεί τουλάχιστον ένα έτος. Η ανοσία αφορά και έναντι των μεταλλάξεων, καταρρίπτοντας ένα μεγάλο μύθο ότι τα εμβόλια δεν είναι τόσο αναγκαία, αφού δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τις μεταλλάξεις.
Όπως επισήμανε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κα Μαρία Θεοδωρίδου, στη μελέτη πήραν μέρος 1.309 επαγγελματίες υγείας από τη Γαλλία και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό BMJ.
Είναι η πρώτη μελέτη, που δείχνει ότι ο εμβολιασμός με μία δόση μετά από φυσική νόσηση προσφέρει υψηλή προστασία (96% μείωση κινδύνου επαναμόλυνσης). Υπήρξαν μελέτες και από την Ελλάδα που έχουν δείξει αύξηση των αντισωμάτων σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά από μία δόση εμβολίου. Ήδη, έχουν τροποποιηθεί κατάλληλα οι συστάσεις και πλέον άτομα που έχουν ήδη νοσήσει μπορούν να εμβολιάζονται μόνο με μία δόση.
Η κα Θεοδωρίδου τόνισε ότι η μελέτη καταρρίπτει το επιχείρημα ότι οι μεταλλάξεις καθιστούν άχρηστα τα εμβόλια. Το θέμα των μεταλλάξεων παραμένει στο επίκεντρο, είπε, προσθέτοντας ότι όλες οι εταιρείες έχουν προετοιμαστεί για τις πιο συχνές μεταλλάξεις με εμβόλια δεύτερης γενιάς, που μπορούν να τις αντιμετωπίσουν.
Τέλος, σημείωσε ότι παραμένει σε εκκρεμότητα η προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός σε άτομα υπό ανοσοκαταστολή και μεταμοσχευμένους, στα οποία ήδη γνωρίζουμε ότι η προστασία από τα εμβόλια είναι χαμηλότερη από ότι στους υπόλοιπους. Αναμένονται νέες συστάσεις για το θέμα και ίσως χρειαστεί μία επαναληπτική δόση.
Ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια στα άτομα της ηλικιακής ομάδας 40-44 ετών. Ανάλογα με την πορεία των ραντεβού, ακολούθως, θα συμβεί το ίδιο στις ομάδες 35-39 ετών και 30-34 ετών.
Σήμερα, αναμένεται να πραγματοποιηθούν 110.000 εμβολιασμοί. Συνολικά, έχουν γίνει 4.377.000 δόσεις εμβολίου και 2.117.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση (ποσοστό 26,8% του πληθυσμού) και 1.615.000 άτομα είναι πλήρως εμβολιασμένα (ποσοστό 15,4%).
Μέχρι τέλη Μαΐου προβλέπεται να έχουν πραγματοποιηθεί 5.600.000 εμβολιασμοί. Τουλάχιστον μία δόση θα έχουν λάβει περίπου 3.500.000 Έλληνες (ποσοστό 34% του πληθυσμού) και περίπου 2.000.000 άτομα θα είναι πλήρως εμβολιασμένα (ποσοστό 20%). Σήμερα, λειτουργούν 1.517 εμβολιαστικά κέντρα και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία των των πρώτων 300 κέντρων στον ιδιωτικό τομέα.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ