Ο εμβολιασμός παραμένει ασπίδα προστασίας και έναντι της παραλλαγής Όμικρον. Αν και ακόμη δεν έχουν εξαχθεί οριστικά συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, παλαιότερες μελέτες για άλλες παραλλαγές υποδεικνύουν ότι η κυτταρική ανοσία παίζει καθοριστικό ρόλο έναντι όλων των παραλλαγών του ιού.
Αυτό τόνισε η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Υγείας, επισημαίνοντας ότι το άλφα και το ωμέγα για την αντιμετώπιση και της παραλλαγής Όμικρον είναι η ψυχραιμία. Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αρκετοί προβληματισμοί σε όλο τον κόσμο, αλλά χρειάζεται χρόνος ώστε η ιατρική κοινότητα να δώσει απαντήσεις για τη μεταδοτικότητα και σοβαρότητα της νέας παραλλαγής.
Η καθηγήτρια σημείωσε ότι αναμένεται να υπάρχουν επαναλοιμώξεις, αλλά δεν θα είναι τόσο συχνές. Ανέφερε ότι ορθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε συναγερμό, συστήνοντας σε όλες τις χώρες να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς. Τόνισε, δε, ότι όλες οι αναπτυγμένες χώρες οφείλουν να στηρίξουν την προμήθεια εμβολίων για τις πιο φτωχές χώρες.
Τέλος, όσον αφορά το εμβόλιο για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, η κα Θεοδωρίδου είπε πως το εμβόλιο της Pfizer εγκρίθηκε πρόσφατα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων καθώς οι μελέτες έδειξαν ότι προσφέρει προστασία κατά 97,8% από τη συμπτωματική λοίμωξη. Πρόσθεσε ότι στις ηλικίες αυτές η δόση είναι το 1/3 εκείνης των ενηλίκων, δηλαδή, στα 10 μικρογραμμάρια.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά τα δεδομένα από χώρες, στις οποίες έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί στις ηλικίες αυτές (ΗΠΑ, Καναδάς, Ισραήλ) και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρα μας, σύντομα θα αποφανθεί σχετικά. Πάντως, όπως προκύπτει από επαφές με την εταιρεία Pfizer, δόσεις του εμβολίου για τα μικρά παιδιά δεν θα έχουμε διαθέσιμα πριν τις 20 Δεκεμβρίου.
Ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους παρουσίασε τα νέα δεδομένα για τους εμβολιασμούς:
- Μέχρι και σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 14.850.000 εμβολιασμοί.
- Περίπου 7.020.000 Έλληνες έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε 67% του γενικού πληθυσμού και 79,2% των ενηλίκων. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι 70,2% και 81,7%.
- Περίπου 6.60ο.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί πλήρως, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 63% του γενικού πληθυσμού και το 74,6% των ενηλίκων. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι 65,9% ΚΑΙ 77%.
- Η Ελλάδα είναι στη 2η θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο εμβολιασμών στην Ε.Ε. τις τελευταίες 2 εβδομάδες και στην 17η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς.
- Μέχρι σήμερα, δικαιούχοι για την 3η δόση είναι 3.261.000 άτομα, από τα οποία 1.287.000 (ποσοστό 40%) την έχουν κάνει και άλλα 827.000 έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους (ποσοστό 25,4%). Συνολικά, δηλαδή, το 25% των δικαιούχων δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να κάνουν την 3η δόση.