Νεότερες μελέτες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της παραλλαγής Όμικρον δείχνουν ότι 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό με 2 δόσεις προσφέρεται προστασία μόνο σε ποσοστό 35% έναντι 64%, που ίσχυε με την παραλλαγή Δέλτα. Η αναμνηστική τρίτη δόση αυξάνει την προστασία σε ποσοστό 76% δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.
Αυτό επισήμανε η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου για το πρόγραμμα εμβολιασμού. Σημείωσε ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά ηπιότερα σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Επίσης, άτομα που έχουν ήδη νοσήσει έχουν 5,5 φορές περισσότερες πιθανότητες επαναμόλυνσης με την Όμικρον, σε σχέση με τη Δέλτα.
Ανέφερε ότι έχουν γίνει πολλές μελέτες για να δοθούν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα για την παραλλαγή Όμικρον. Μέχρι σήμερα, έχει αποσαφηνιστεί ότι η παραλλαγή μεταδίδεται ταχύτατα και ότι ως ένα βαθμό ξεφεύγει από τα εμβόλια. Ειδικότερα, έχει βρεθεί ότι τα κρούσματα της Όμικρον διπλασιάζονται κάθε 2-3 μέρες, ενώ με τη Δέλτα αυτό συνέβαινε κάθε 15 μέρες.
Αβεβαιότητα εξακολουθεί να υπάρχει για τη βαρύτητα της νόσησης και χρειάζονται περισσότερα δεδομένα. Τα πρώτα στοιχεία από τη Νότια Αφρική είναι ενθαρρυντικά, καθώς φαίνεται ότι η λοίμωξη είναι ηπιότερη. Ωστόσο, τα δεδομένα αφορούν άτομα ηλικία κάτω των 50 ετών και στη Νότια Αφρική ο πληθυσμός έχει νοσήσει σε υψηλότερο βαθμό στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.
Η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και σε νεότερα δεδομένα που αφορούν την ασφάλεια του εμβολίου της Pfizer στα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, που δημοσιεύτηκαν από τις ΗΠΑ. Όπως είπε, σε σύνολο περίπου 7.000.000 δόσεων σε παιδιά υπήρξαν 3.233 αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες σε ποσοστό 97% ήταν ήπιες και παροδικές, όπως πόνος στο σημείο του εμβολιασμού, πυρετός, κόπωση, κεφαλαλγία και μυαλγία.
Όσον αφορά τη μυοκαρδίτιδα αναφέρθηκαν συνολικά μόνο 8 περιστατικά (6 με τη δεύτερη δόση), τα οποία επίσης ήταν ήπια και παροδικά. Συνεπώς, η συχνότητα της μυοκαρδίτιδας είναι 1 στο 1 εκατ. δόσεις δηλαδή, είναι ήπια, σπάνια και δεν επηρεάζει την απόφαση για εμβολιασμό των παιδιών αυτής της ηλικίας. Μόλις το 10% των εμβολιασμένων παιδιών δεν πήραν στο σχολείο λόγω ενοχλήσεων.
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους παρουσίασε τα νέα δεδομένα για την πορεία των εμβολιασμών:
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ