Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την 3η δόση είναι ηπιότερες από εκείνες των προηγούμενων δόσεων. Όπως δείχνουν στοιχεία από το Ισραήλ όπου έχουν γίνει 2,8 εκατ. εμβολιασμοί για 3η δόση, οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι συνήθεις: πόνος και ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού.
Αυτό επισήμανε η καθηγήτρια και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού κα Μαρία Θεοδωρίδου, θυμίζοντας ότι η σύσταση για διενέργεια 3ης δόσης είναι 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση ή της πρώτης αν πρόκειται για το μονοδοσικό.
Σε όλες τις περιπτώσεις, η 3η δόση θα γίνει το εμβόλιο mRNA της Pfizer. Στην περίπτωση που κάποιος έχει κάνει το μοναδικό της Johnson, βρισκόμαστε ακόμη σε αναμονή των συστάσεων για τη διενέργεια αναμνηστικής δόσης με mRNA εμβόλιο.
Από την πλευρά του ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει μέχρι τα τέλη του 2021 πάνω από 27.000.000 δόσεις, οι οποίες επαρκούν για τον εμβολιασμό περισσοτέρων από 16.000.000 ατόμων.
Μέχρι σήμερα, έχουν χρησιμοποιηθεί περίπου 11.200.000 δόσεις για τον εμβολιασμό πάνω από 6.000.000 Ελλήνων. Στην πλειοψηφία τους (ποσοστό 74%) έχουν κάνει το εμβόλιο mRNA της Pfizer, 12,7% της AstraZeneca, 9,7% της Moderna και 3,6% της Johnson.
Όπως έκανε γνωστό, μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε δωρεά εμβολίων της AstraZeneca σε 10 χώρες (ανάμεσά τους Ιορδανία, Τυνησία κλπ) και αναμένεται να κάνει το ίδιο σε Ιράν και Ιράκ. Επίσης, η χώρα μας συμμετέχει με 510.000 δόσεις στη διεθνή πρωτοβουλία Covax, που αφορά τη διανομή εμβολίων στον Τρίτο Κόσμο. Παράλληλα, προγραμματίζονται πωλήσεις δόσεων AstraZeneca και Pfizer σε άλλες χώρες.
Η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό έναντι του ιού της γρίπης, που είναι απαραίτητος για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών κλπ). Η συνταγογράφηση του εμβολίου θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου και σημείωσε ότι δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ των εμβολίων της γρίπης και της 3ης δόσης για covid ή του εμβολίου του πνευμονιοκόκκου.
Η καθηγήτρια τόνισε ότι το γεγονός ότι πέρσι δεν κυκλοφόρησε ο ιός της γρίπης στη χώρα μας δεν πρέπει να μας εφησυχάσει. Μάλιστα, ανέφερε ότι επειδή ακριβώς πέρσι δεν υπήρχε, φέτος η ανοσία του πληθυσμού είναι πολύ χαμηλότερη και άρα ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων είναι πιο αναγκαίος.
Τέλος ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού είναι έτοιμο να προχωρήσει ο εμβολιασμός μέσω των ιδιωτών ιατρών (και παιδιάτρων) και με το εμβόλιο της Pfizer. Μέχρι πρότινος αφορούσε μόνο ενήλικες και μόνο με το μονοδοσικό της Johnson. Γι’ αυτό κάλεσε τους ενδιαφερόμενους ιατρούς να έρθουν σε επικοινωνία με την οικεία ΥΠΕ.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ