Σημαντικές κλινικές ανταποκρίσεις κατέγραψε η απρεμιλάστη στη διεθνή μελέτη της Celgene καθώς και βελτίωση της ποιότητας ζωής σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση που εμφανίζουν ειδικές εκδηλώσεις της νόσου.
Οι ασθενείς με μέτρια προσβολή του δέρματος αποτελούν μία ανομοιογενή ομάδα και μπορεί να παρουσιάζουν σημαντική ενεργότητα νόσου και ευρύ φάσμα εκδηλώσεων της ψωρίασης, με αποτέλεσμα σημαντική επιβάρυνση στην ποιότητα ζωής.
Οι ειδικές εκδηλώσεις της νόσου περιλαμβάνουν τον κνησμό και την προσβολή του τριχωτού της κεφαλής, των ονύχων και των παλαμών/πελμάτων.
Ως εκ τούτου, η αντίληψη του ασθενούς για τη βαρύτητα της νόσου να μην συνάδει πάντοτε με την κλινικά αξιολογημένη βαρύτητα. Τα ευρήματα κατέδειξαν ότι παρόλο που είχαν μέτρια προσβολή του δέρματος, όπως μετρήθηκε από τον Δείκτη Έκτασης και Βαρύτητας της Ψωρίασης (PASI) με μέση τιμή 12,5 (±8,4), μεγάλο ποσοστό των ασθενών (89,4%) έπασχαν από ειδικές εκδηλώσεις της νόσου κατά την έναρξη της θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων του κνησμού (67,7%) ή/και της προσβολής του τριχωτού της κεφαλής (67,7%), της προσβολής των ονύχων (37,9%) και των παλαμών/πελμάτων (23,8%).
Μετά από έξι μήνες θεραπείας με απρεμιλάστη, η κλινική αξιολόγηση κατέδειξε κλινική βελτίωση ως προς τον κνησμό, την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, των ονύχων και των παλαμών-πελμάτων για τους περισσότερους ασθενείς που συνέχισαν τη θεραπεία (72,3%). Υπήρξε επίσης μία αξιοσημείωτη βελτίωση στις σχετιζόμενες με το δέρμα εκβάσεις μεταξύ των ασθενών με διαθέσιμη βαθμολογία.
Επίσης, ενισχύθηκε η μέση βαθμολογία του Δερματολογικού Δείκτη Ποιότητας Ζωής (DLQI), ο οποίος αξιολογεί την ποιότητα ζωής των ενηλίκων ασθενών που πάσχουν από κάποια δερματική νόσο.
Οι αναφερθείσες ανεπιθύμητες ενέργειες συνάδουν με το γνωστό προφίλ ασφαλείας της απρεμιλάστης.
Μετά από εξαμηνιαία θεραπεία, το 72,3% των ασθενών εξακολουθούσαν να λαμβάνουν θεραπεία με απρεμιλάστη, ενώ από εκείνους που διέκοψαν τη θεραπεία, το 11,7% τη διέκοψε για λόγους ασφάλειας/ανεκτικότητας, με τις πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες να είναι η διάρροια (3,3%), η ναυτία (3,3 %) και η κεφαλαλγία (1,9%).
«Σε μία σύνθετη και πολύπλευρη νόσο, όπως η ψωρίαση, τα δεδομένα από την καθημερινή κλινική πρακτική έχουν διαρκώς αυξανόμενη σημασία καθώς μας βοηθούν να κατανοήσουμε πλήρως τη θέση και την αξία των θεραπειών» ανέφερε σχετικά ο Vice President Global Medical Affairs, Inflammation & Immunology της Celgene, Volker Koscielny.
Η Celgene παρουσίασε τα αποτελέσματα από τη μελέτη APPRECIATE, τη μεγαλύτερη μελέτη δεδομένων από την καθημερινή κλινική πρακτική που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα, στην οποία έλαβαν μέρος 480 ασθενείς με ψωρίαση προερχόμενοι από 87 κέντρα κι από έξι ευρωπαϊκές χώρες.
Πρόκειται για μία αναδρομική, συγχρονική μελέτη, η οποία σχεδιάστηκε για να αποτυπώσει την κλινική εμπειρία με την απρεμιλάστη, όπως αυτή τεκμηριώνεται και περιγράφεται από τους κλινικούς ιατρούς και τους ασθενείς στην καθημερινή κλινική πρακτική.
Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκσν στο 24o Παγκόσμιο Συνέδριο Δερματολογίας.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ