Το θεραπευτικό οπλοστάσιο των νευρολόγων κατά της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, γνωστής και ως Σκλήρυνση κατά Πλάκας, ενισχύθηκε με μια θεραπεία που συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της πάθησης, βελτιώνοντας τη συμμόρφωση των ασθενών.
Ο λόγος για την πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη βήτα-1α, που εντάχθηκε πρόσφατα στη θετική λίστα, με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που αποζημιώνονται, και η οποία έχει λάβει ένδειξη για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση (RRMS), την πιο συχνή μορφή της νόσου.
Η συχνότητα και ο τρόπος χορήγησης της, σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα και το προφίλ ασφαλείας που είναι παρόμοιο με εκείνο των ιντερφερονών, αποτελούν τα χαρακτηριστικά που καθιστούν την πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη βήτα-1α πολύτιμη προσθήκη στη θεραπευτική φαρέτρα των γιατρών. Συγκεκριμένα, χορηγείται υποδορίως μία φορά ανά δύο εβδομάδες, με μια έτοιμη προς χρήση συσκευή αυτοχορήγησης.
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 12 χιλιάδες άτομα πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση, 600 χιλιάδες υπολογίζονται οι πάσχονται στην Ευρώπη και 2,3 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.
«Η Πολλαπλή Σκλήρυνση αποτελεί μια σύνθετη, δύσκολη και εν πολλοίς άγνωστη νόσο για εμάς και άρα είναι σημαντικό να έχουμε στη διάθεση μας βιοτεχνολογικές θεραπείες», υπογράμμισε ο Καθηγητής Νευρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της Β’ Νευρολογικής Κλινική, του Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης, ΑΧΕΠΑ, Νικόλαος Γρηγοριάδης.
«Η πάθηση αντιμετωπίζεται, αλλά δεν είναι ιάσιμη, για αυτό οι πολλές θεραπευτικές επιλογές είναι σημαντικές», σημείωσε και ο Καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Παναγιώτης Παπαθανασόπουλος, Διευθυντής Νευρολογικής Κλινικής ΠΓΝΠ, σημειώνοντας πως κάθε ασθενής είναι διαφορετικός.
«Το πρόβλημα με την ιντερφερόνη ήταν η ανάγκη συχνής λήψης, είτε χαπιών είτε ενέσιμων θεραπειών, ακόμη όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα, δημιουργώντας αρκετές φορές θέματα συμμόρφωσης. Άρα η θεραπεία που θα χρειάζεται πιο αραιά χορήγηση θα συμβάλει σημαντικά στη συμμόρφωση των ασθενών», υπογράμμισε ο κ. Γρηγοριάδης, τονίζοντας πως με τη νέα θεραπεία «μιλάμε για 26 ενέσεις σε 365 μέρες και μάλιστα με πολύ εύκολο τρόπο χορήγησης».
«Η πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη βήτα-1α αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη της τελευταίας δεκαετίας στον τομέα των ιντερφερονών. Προσφέρει στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση ισχυρή αποτελεσματικότητα, ένα προφίλ ασφάλειας αντίστοιχο του εδραιωμένου προφίλ ασφάλειας των ιντερφερονών και σημαντικά λιγότερες ενέσεις συγκριτικά με τις άλλες διαθέσιμες θεραπείες με ιντερφερόνη, με μια εύκολη στη χρήση συσκευή αυτοχορήγησης», συμπλήρωσε και εξηγώντας τον τρόπο λειτουργίας της πεγκυλίωσης ο κ. Γρηγοριάδης τόνισε πως είναι μια διαδικασία που, εν ολίγοις, αυξάνει το μοριακό βάρος και προστατεύει την πρωτεΐνη, μειώνει την ανοσογονικότητα, ενώ σταθεροποιεί το μόριο και αυξάνει τη διάρκεια ζωής του.
Η εν λόγω θεραπεία είναι η μόνη πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη που έχει εγκριθεί για τη συγκεκριμένη νόσο και η οποία έχει αποδείξει κλινικά πως συμβάλλει στη σημαντική βελτίωση καίριων παραμέτρων της νόσου, όπως είναι οι υποτροπές, οι βλάβες του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως απεικονίζονται στη μαγνητική τομογραφία και ο κίνδυνος εξέλιξης της αναπηρίας.
Ειδικότερα, η μελέτη ADVANCE έδειξε σημαντική μείωσης της ετησιοποιημένης συχνότητας υποτροπών κατά 36%, συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο τον πρώτο χρόνο, αλλά και τον κίνδυνο παρατεταμένης εξέλιξης της αναπηρίας κατά 38%, στις 12 εβδομάδες και κατά 54% στις 24 εβδομάδες, συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο.
Ακόμη, μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των βλαβών που προσλαμβάνουν γαδολίνιο κατά 86% συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο κατά το πρώτο έτος παρακολούθησης, ενώ επιβεβαιώθηκε η διατήρηση της αποτελεσματικότητας της νέας θεραπείας σε βάθος διετίας.
«Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα που έχει επιδείξει η πεγκιντερφερόνη βήτα-1α σε συνδυασμό με το λιγότερο συχνό δοσολογικό σχήμα, προσδίδει στον ασθενή ελευθερία και ανεξαρτησία να πραγματοποιεί τις επαγγελματικές και λοιπές δραστηριότητες του καθώς θα ασχολείται μόνο 2 φορές το μήνα με τη θεραπεία του», τόνισε ο κ. Παπαθανασόπουλος.
«Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια χρόνια νόσος που επηρεάζει τους ασθενείς σε μια πολύ δυναμική ηλικία, γι΄αυτό και είναι κρίσιμο να μπορούν να παραμένουν δραστήριοι και να έχουν ποιότητα ζωής σε βάθος χρόνου. Η διαρκής διεύρυνση των θεραπευτικών επιλογών για τους Έλληνες ασθενείς που ξεπερνά πλέον τις 10 θεραπείες, μας φέρνει πιο κοντά στο στόχο της καλύτερης διαχείρισης της πολλαπλής σκλήρυνσης και της εξατομίκευσης της θεραπείας. Η πεγκιντερφερόνη βήτα-1a είναι η πέμπτη εγκεκριμένη θεραπεία της διεθνούς φαρμακευτικής εταιρείας Biogen που κυκλοφορεί για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση και σηματοδοτεί τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της με θεραπείες που καλύπτουν εξατομικευμένες ανάγκες των ασθενών, θεραπείες που επιτρέπουν μια ευελιξία στη διαχείριση της ασθένειάς τους. Εμείς από την πλευρά μας, μέσα από τη μακροχρόνια συνεργασία μας με την Biogen, κάνουμε μια διαρκή προσπάθεια να διασφαλίζουμε την πρόσβαση των χιλιάδων ασθενών στην Ελλάδα στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο που προκύπτει μέσα από μια πολύ σημαντική ερευνητική δραστηριότητα στην πολλαπλή σκλήρυνση που μετρά περισσότερα από 30 χρόνια», τόνισε ο Διευθυντής του Ιατρικού Τμήματος της GENESIS Pharma, Νευρολόγος Γιώργος Καραχάλιος.
Το κόστος της θεραπείας είναι παρόμοιο με εκείνο των ιντερφερονών.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ