Το χαριτωμένο μουτράκι και το απαλό του τρίχωμα αποτελεί ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα των εξετάσεων και των θεραπειών για τους μικρούς ασθενείς που νοσηλεύονται στην Ογκολογική Μονάδα του Νοσοκομείου Παίδων Π & Α Κυριακού.
Ο λόγος για τον «Χνούδο» ένα νεαρό κουνελάκι που υιοθετήθηκε από το νοσηλευτικό ίδρυμα στο πλαίσιο του επιστημονικού προγράμματος «θεραπευτική συμβολή των ζώων συντροφιάς», με σκοπό να επηρεάσει με θετικό τρόπο τη διάθεση των παιδιών και να διώξει το στρες, τον πόνο και να αυξήσει τα χαμόγελά τους.
Ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνονται τα παιδιά στην παρουσία του κούνελου, δικαιώνει τους εμπνευστές αυτής της πρωτοβουλίας. Όπως λέει ο καθηγητής της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής, Δημήτρης Καφετζής «ο Κος Χνούδος κάνει τα παιδιά να θέλουν να έρθουν στο νοσοκομείο να κάνουν τη θεραπεία τους!». Χαρακτηριστικό της πολύ σημαντικής συνεισφοράς των ζώων ως εναλλακτική θεραπεία είναι η ψυχοθεραπευτική τους δράση. Είναι ενδεικτικό ότι τα παιδιά που νοσηλεύονται εκφράζουν στο νέο τους φίλο, τα συναισθήματά τους, τις φοβίες τους, τις ανησυχίες τους. Παράλληλα, στα πλαίσια της παρέμβασης, τα παιδιά παίζουν μαζί του, δημιουργούν ιστορίες, του τραγουδάνε, του χαρίζουν δώρα όπως ζωγραφιές.
Όπως επισημαίνει ο Καρανάσιος Λάζαρος, Κτηνίατρος, DVM Universitá Degli Studi Di Napoli Federico II Italia: «Η εναλλακτική θεραπεία με τη βοήθεια ζώων, υιοθετείται όλο και περισσότερο στην Ελλάδα». Όλες οι μελέτες κατέδειξαν ότι παρόμοιες θεραπευτικές παρεμβάσεις έχουν ως αποτέλεσμα την εξάλειψη της κατάθλιψης, την ελάττωση του στρες κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, με αποτέλεσμα τα άτομα να ανταποκρίνονται καλύτερα στις θεραπείες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το κουνέλι αποτελεί ιδανικό σύντροφο για τους ασθενείς και κυρίως για τα μικρά παιδιά.
«Πρόκειται για ένα μικρό σε μέγεθος ζώο και παράλληλα ήρεμο, με αποτέλεσμα η είσοδός του στο χώρο ενός νοσοκομειακού κτιρίου να είναι εφικτή, αφού δε δημιουργεί καμία αναστάτωση. Ταυτόχρονα, το μαλακό τρίχωμά του, επιτρέπει στα παιδιά να το χαϊδεύουν και εμπνέει μια ζεστασιά. Με αυτόν τον τρόπο, συνδυάζεται, τόσο η οπτική, όσο και η απτική επαφή» εξηγεί.
Πηγή: http://www.mothersblog.gr/
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ