Πολύ ανησυχητικά είναι για την Ευρώπη τα αποτελέσματα μεγάλης μελέτης για την κολπική μαρμαρυγή, που αποτελεί την πρώτη αιτία για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η μελέτη έδειξε ότι, το 2016, έπασχαν από τη νόσο 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 65 ετών και μέχρι το 2060 ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά 89% σε 14,4 εκατ.!
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το ποσοστό των ασθενών άνω των 80 ετών θα αυξηθεί από 51% σε 65%. Και δυστυχώς, οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή άνω των 80 ετών διατρέχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία (διαταραχή του καρδιακού ρυθμού) και αντιπροσωπεύει το 0,28 – 2,6% των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης στις ευρωπαϊκές χώρες.
Οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή έχουν 5 φορές υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και περίπου το 20-30% των εγκεφαλικών προκαλείται από κολπική μαρμαρυγή. Το χειρότερο είναι ότι τα εγκεφαλικά λόγω κολπικής μαρμαρυγής είναι πιο βαριά και πιο συχνά θανατηφόρα από τα επεισόδια, που οφείλονται σε άλλες αιτίες.
Όπως τονίζει η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, απαιτείται επείγουσα δράση για την πρόληψη, την ανίχνευση και τη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής για να σταματήσει η ουσιαστική αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων.
Η πρόληψη της κολπικής μαρμαρυγής είναι η ίδια όπως και για άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις. Περιλαμβάνει διακοπή του καπνίσματος, άσκηση και υγιεινή διατροφή, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη.
Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Antonio Di Carlo, του Ιταλικού Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας δήλωσε πως «οι οικογενειακοί γιατροί πρέπει να ελέγχουν για την ύπαρξη κολπικής μαρμαρυγής σε κάθε ευκαιρία και αν διαγνωστεί το πρόβλημα, έχει αποδειχθεί ότι η χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής μπορεί να προλάβει το εγκεφαλικό».
Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές μέτρησαν πρώτα τον επιπολασμό της κολπικής μαρμαρυγής σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ατόμων άνω των 65 ετών στην Ιταλία. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν προβλέψεις πληθυσμού από τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ (Eurostat) για όλα τα 28 κράτη μέλη. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Υγείας της Ιταλίας και το Εθνικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ