Επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Γνωρίζουμε τον Αιματολογικό Καρκίνο», διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο ΚΑΨΗΣ) η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018 ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρα Επιβίωσης από τον Καρκίνο, η οποία σε όλο τον κόσμο έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου κι αποτελεί ημέρα γιορτής για όσους έχουν επιβιώσει, ενθάρρυνσης για όσους διαγνώσθηκαν πρόσφατα, συνάντησης υποστήριξης, αγάπης και φροντίδας για τις οικογένειες, και ενημέρωσης του κοινού.
Η Επιστημονική Ημερίδα για τον Αιματολογικό Καρκίνο πραγματοποιείται με τη συμμετοχή Διακεκριμένων Ελλήνων Επιστημόνων και θα μεταδίδεται ζωντανά (Livestreaming) μέσω διαδικτύου από τη σελίδα του Facebook της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα.
Με τον όρο αιματολογικός καρκίνος αναφερόμαστε σε κακοήθειες του αίματος, οι οποίες είναι συνήθως άγνωστης αιτιολογίας. Υπολογίζεται ότι οι μορφές αιματολογικού καρκίνου αποτελούν περίπου το 10% όλων των νεοπλασιών και χαρακτηρίζονται από υπερβολική ανάπτυξη των λεμφοκυττάρων τα οποία συχνά εκτός του μυελού των οστών, επηρεάζουν και άλλα ζωτικά όργανα όπως το συκώτι, ο σπλήνας, οι λεμφαδένες. Οι συχνότερες μορφές του είναι οι Λευχαιμίες, οι οποίες προέρχονται συνήθως από το μυελό των οστών, τα Λεμφώματα από τους λεμφαδένες και τα Μυελώματα από τα πλασματοκύτταρα του μυελού των οστών. Αποτελούν δε κατηγορίες κακοήθων νεοπλασμάτων του αιμοποιητικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Συγκρίνοντας τις δεκαπέντε συχνότερες μορφές καρκίνου, η λευχαιμία ήταν η 8η αιτία θανάτου από κάποια μορφή καρκίνου το 2012 και η 11η συχνότερη αιτία εμφάνισης καρκίνου. Σύμφωνα με άλλα στοιχεία περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι ζουν με λέμφωμα και κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 360.000 νέες περιπτώσεις, ενώ πεθαίνουν περίπου 200.000 άτομα. Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 1.400 νέες περιπτώσεις λευχαιμίας, 2500 περιπτώσεις λεμφωμάτων και 400 πολλαπλού μυελώματος. Συνήθως ο αιματολογικός καρκίνος προσβάλει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ωστόσο η Οξεία Λεμφογενής Λευχαιμία είναι η ποιο συχνή μορφή καρκίνου που εμφανίζεται στην παιδική ηλικία. Οι Αιματολογικοί καρκίνοι έχουν γενικότερα υψηλή συχνότητα εμφάνισης κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το IARC (2015), παρατηρείται αυξητική τάση παγκοσμίως στη συχνότητα εμφάνισης, καθώς από τις 165.000 νέες περιπτώσεις ετησίως, ο αριθμός έχει ανέβει σε 215.000 περιπτώσεις για παιδιά 14 ετών και μικρότερα και σε 85.000 νέες περιπτώσεις για παιδιά ηλικίας 15 – 19 ετών.
Για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που θέτει ο αιματολογικός καρκίνος, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου συνεργάζεται στενά με το Σύλλογο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα Ελπίδας», με τον οποίο έχουν ήδη αναπτυχθεί επί μέρους δράσεις. Η νέα αυτή συνεργασία αποτελεί για την ΕΛΛΟΚ γεγονός ιδιαίτερης σημασίας, καθώς έχει σκοπό να δημιουργήσει σειρά νέων δράσεων σε πολλές περιοχές της χώρας μας, ώστε να λάβουν ενημέρωση οι τοπικές κοινωνίες για τον αιματολογικό καρκίνο, καθώς και για τη σημασία της δωρεάς μυελού των οστών. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της Ημερίδας δοθεί η δυνατότητα να ενημερωθούν οι συμμετέχοντες για την αξία της εθελοντικής Δωρεάς Μυελού των Οστών ώστε να γίνουν και οι ίδιοι κοινωνοί της ιδέας.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ